1 juli: wat zijn de gevolgen voor de woningbouw?

door: Madeline Buijs

Volgende week staat in de woningmarkt en de woningbouw heel wat te gebeuren. Op 1 juli treden er drie nieuwe maatregelen in werking die zowel de woningmarkt als de woningbouw treffen. Allereerst komt er een einde aan de btw-verlaging op arbeid voor de renovatie van woningen. Daarnaast gaan de strengere Nibud normen in waardoor mensen op basis van hun inkomen minder kunnen lenen voor hun woning. Ten slotte gaat de NHG grens omlaag van 265.000 euro naar 245.000 euro. Op papier zijn dit heel wat maatregelen die samenkomen op één datum.

Omdat deze maatregelen op elkaar inwerken, is het effect ervan moeilijk in te schatten. Vooral de kleine bouwers hebben geprofiteerd van de btw-verlaging en zullen daardoor de btw-verhoging het sterkst gaan voelen. We moeten alleen niet vergeten dat het lage btw-tarief nog steeds geldt voor isoleren, schilderen en stukadoren. Ook verwachten we dat de woningmarkt verder aantrekt waardoor het negatieve effect van de btw-verlaging deels teniet kan worden gedaan.

Maar trekt de woningmarkt nog wel aan als de nieuwe Nibud normen en de lagere NHG grens ingaan? Allereerst de nieuwe Nibud normen. Het is op dit moment niet te voorspellen hoe deze nieuwe regels de woningmarkt gaan beïnvloeden. Het ligt aan de rentevaste periode die je kiest en je inkomen wat het effect van deze maatregel gaat zijn. Wel is duidelijk dat de leencapaciteit van lage en hoge inkomens het sterkst daalt. De trend dat kopers steeds meer eigen geld (moeten) meenemen, kan het effect van deze maatregel enigszins verzachten. Ook de invloed van de nieuwe NHG regel is lastig te voorspellen. Bij de vorige verlagingen was er alleen een korte dip in het aantal transacties te zien na de verlaging van de NHG. En zo zie je maar, het kan nog alle kanten op met de woningmarkt en de woningbouw na 1 juli.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 24 juni 2015