G10 FX Weekly – Herstel dollar komt eraan

door: Georgette Boele , Roy Teo

  • Ontwikkelingen rond staatsobligaties steunen euro…
  • …terwijl uitverkoop van Amerikaanse dollar doorgaat
  • Winst Conservatieven jaagt koers van Britse pond omhoog

 


Ontwikkelingen rond staatsobligaties steunen euro…

Over het algemeen hebben verwachtingen voor het monetair beleid een wezenlijk effect op het gedrag van valuta’s. Sinds maart eisen de ontwikkelingen op de obligatiemarkten echter een hoofdrol op. In april viel het herstel van de EUR/USD samen met hogere spreads, vooral in de laatste twee weken van de maand. De euro is een zeer rentegevoelige munt. Dit houdt in dat gunstiger spreads de koers van de euro steunen. Dit is bovendien gebeurd tegen de achtergrond van een algehele verbetering van de stemming onder beleggers. De vaart ging uit het herstel van de EUR/USD rond een koers van 1,14, het niveau van eerdere koerspieken (in februari). Wij denken dat de EUR/USD weer terugzakt tot onder 1,10 wanneer de cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie verbeteren en de spreads en/of het monetair beleid zich voor de euro in een minder gunstige richting ontwikkelen.

…terwijl uitverkoop van dollar doorgaat

De Amerikaanse dollar (USD) stond tot de publicatie vorige week donderdag van het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen in de VS onder druk. Dit cijfer was beter dan verwacht en gaf de USD steun. Het banencijfer (ex-agri) op vrijdag had echter nauwelijks effect. Voor een verder herstel van de USD zijn de komende weken en maanden meevallende cijfers voor de Amerikaanse economie nodig. In dat geval gaan de markten waarschijnlijk hun verwachtingen ten aanzien van de renteverhogingen door de Fed dit jaar en volgend jaar naar boven bijstellen. Bovendien zullen de obligatiespreads zich waarschijnlijk in een voor de USD gunstiger richting bewegen.

Winst Conservatieven jaagt koers Britse pond omhoog

Het Britse pond (GBP) deed het beter dan de andere belangrijkste valuta’s toen bleek dat de Conservatieven de absolute meerderheid hadden behaald. Dit kwam als een complete verassing. Omdat er een einde kwam aan de politieke onzekerheid, steeg het GBP sterk over de hele linie. De Conservatieven hebben beloofd dat er in 2017 een referendum komt over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Op de lange termijn zal een dergelijk referendum negatief uitwerken voor de Britse financiële markten.

Valuta’s grondstofexporterende landen: gemengd beeld

De stijgende olieprijzen boden steun aan de valuta’s van olie-exporterende landen, zoals de Noorse kroon (NOK) en Canadese dollar (CAD). Hoewel de Australische centrale bank (RBA) de rente vorige week met 25 bp verlaagde, herstelde de Australische dollar (AUD) zich. De doorslaggevende factor hierbij was de speculatie in de markt dat met deze rentestap voorlopig een einde is gekomen aan de cyclus van monetaire verruiming in Australië. Wij denken dat het nog niet zo ver is en rekenen nog steeds op een verdere verlaging van de rente met 25 bp in het derde kwartaal van dit jaar. Hierdoor blijven wij negatief over de AUD. De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) bleef achter omdat de financiële markten na tegenvallende werkgelegenheidscijfers de verwachting inprijsden dat de centrale bank (RBNZ) de rente later dit jaar gaat verlagen.