Bouwproductie groeit verrassend hard in eerste kwartaal

door: Madeline Buijs

2015 is zeer goed begonnen voor de bouwsector. De bouwproductie steeg in het eerste kwartaal verrassend hard met 8,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee wordt de sterke groei van het laatste kwartaal (+8,5% j-o-j) doorgezet. Als we bedenken dat de groei in het eerste kwartaal van 2014 erg sterk was door de milde winter, zijn dit misschien nog wel sterkere groeicijfers dan op basis van het cijfer vermoed kan worden. Vooral in maart steeg de bouwproductie sterk, met maar liefst 14,9% j-o-j.

De omzet van bouwbedrijven stijgt inmiddels sinds oktober 2014 weer elke maand, maar blijft nog wel achter bij de bouwproductie. De omzet van bouwbedrijven steeg in het eerste kwartaal van 2015 met 5,1% j-o-j. De omzetgroei komt voornamelijk van kleine bouwers, hun omzet steeg in het eerste kwartaal met 11,9% j-o-j. Het feit dat de omzet achterblijft bij de ontwikkeling van de bouwproductie, geeft aan dat de prijsdruk in de sector nog steeds niet verdwenen is.

Op basis van de voorlopende indicatoren is te verwachten dat de woningbouw het snelst blijft herstellen. Woningbouwers hebben op dit moment de hoogste orderportefeuille. Dit was tijdens de crisis wel anders. Toen hadden zij juist de laagste orderportefeuille. Het herstel van de orderportefeuille van utiliteitsbouwers vlakt op dit moment iets af, terwijl de orderportefeuille van bouwers actief in de gww sinds medio 2014 sterk daalt.

Blijft de bouw zo hard groeien in 2015?

Door het aflopen van de btw-verlaging op 1 juli 2015 kunnen met name kleine bouwers het in de tweede helft van het jaar nog moeilijk krijgen. Particulieren hebben de renovatie van hun woning in het eerste halfjaar van 2015 gepland waardoor er minder werk zal zijn in het tweede halfjaar. Wel wordt dit effect enigszins gedempt door de aantrekkende woningmarkt die ook verbouwingen met zich meebrengt. Wij verwachten dat de bouwproductie in 2015 verder zal groeien, maar het is de vraag of het groeitempo van het eerste kwartaal van 2015 vastgehouden kan worden.