Verliesaversie op de woningmarkt

door: Madeline Buijs

De woningmarkt is in rustiger vaarwater beland. Het CBS maakte onlangs bekend dat de huizenprijzen in februari met 2,4% stegen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee stijgen de huizenprijzen al 11 maanden op rij licht. Dit heeft een positief effect op de woningbouwproductie, maar daar hoef ik geen hele column aan te wijden.

Interessanter is welke problemen de woningmarkt nog wel heeft en de negatieve effecten daarvan op de woningmarkt en woningbouwproductie. Eén daarvan zijn de restschulden. Ruim een miljoen huishoudens hadden in 2014 een huis dat onder water stond. Het EIB publiceerde onlangs een rapport hierover. Daarin wordt bevestigd wat wij al wisten. Restschulden hebben een negatief effect op de woningmarkt en de woningbouw.

Wat mij vooral opviel in het rapport was het aantal verhuizingen dat niet tot stand komt door verliesaversie. Dit betreft woningeigenaren die een restschuld hebben die zij bij een verhuizing wel kunnen meefinancieren, maar die geen verlies willen nemen op hun woning. Het zou gaan om 15.500 verhuizingen per jaar minder; alleen al door dit effect. Een grove schatting is dat dit op de korte termijn circa 200-250 miljoen euro per jaar minder bouwproductie oplevert.

We kunnen heel rationeel denken over de woningmarkt, maar dit laat zien dat psychologie een niet te onderschatten factor is. Mensen nemen moeilijk hun verlies en houden de waarde van hun woning op de top van de markt als uitgangspunt.  We hebben ons lange tijd niet gerealiseerd dat de huizenprijzen ook weer konden dalen. De crisis op de woningmarkt begin jaren ’80 was daarvoor te lang geleden. Nu wordt duidelijk hoe groot het effect daarvan is op de woningbouw.

Dus mijn opmerking aan huiseigenaren zou zijn: accepteer de nieuwe realiteit en blijf niet vasthouden aan een te hoge prijs wanneer je dit kunt financieren. Het duurt namelijk nog wel even voordat de prijzen weer op het niveau van 2008 zijn. De bouw zal u dankbaar zijn.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 1 april 2015