Stand van de Industrie – april

door: Casper Burgering

Stand vd Industrie-april 2015.pdf (1 MB)
Download

De Stand van de Industrie is in april positief. Tegenover de afzwakking van een aantal indicatoren (zoals productie en omzet), hebben andere indicatoren een verbetering laten zien. Een uitgebreide analyse over de huidige situatie binnen de sector Industrie valt te lezen in de maandelijkse publicatie ‘Stand van de Industrie’.

Productie chemie en metaalproducten krimpt

De industriële productie heeft een valse start achter de rug. In de eerste twee maanden daalde de productie (incl. food) met gemiddeld 0,6% op jaarbasis. Deze productiekrimp werd deels veroorzaakt door de chemische industrie. Daar daalde de productie over de eerste twee maanden van het jaar al met gemiddeld 7,9%.productie april

De metaalproducten en elektrotechnische industrie staan licht in het rood, terwijl de overige branches zwarte cijfers noteren. De productie in de transportmiddelenindustrie groeide met gemiddeld al 16,9% op jaarbasis. Ook machine-bouwers hebben hun productie flink zien stijgen in de eerste twee maanden van dit jaar, maar in een iets gematigder tempo: 6,2% op jaarbasis. Voor de totale industrie (excl. food) gaat ABN AMRO uit van een groei van 3% in 2015.

Ook uit de omzetontwikkeling in de chemische industrie blijkt dat ondernemers het zwaar te verduren hebben. In navolging van de sterke productiekrimp, is ook de omzet afgenomen. De hoge druk van de concurrentie vanuit het buitenland (Azië, Midden-Oosten en de VS) is de voornaamste oorzaak. Betere omzetcijfers zijn terug te vinden in de transportmiddelen- en machine-industrie. Daar nam de omzet toe met gemiddeld met resp. 22,6% en 13,9% over de eerste 2 maanden van 2015. Ook de meubelindustrie laat weer goede omzetcijfers zien. De omzet van de totale industrie is nog steeds onder nul en sterk afhankelijk van de vraag vanuit het buitenland. De omzet vanuit de binnenlandse vraag daalt alweer 10 maanden op rij.

Bezettingsgraad vaak nog niet op pre-crisis niveau

bezetgraad

De bezettingsgraad in de industrie herstelt maar moeizaam. Sinds de crisis van 2008-2009 is de bezettingsgraad langzaam herstelt en staat nog steeds onder zijn lange termijn gemiddelde. In het eerste kwartaal van 2015 benutte de industrie 80,4% van de beschikbare productiecapaciteit. De bezettingsgraad van de totale industrie volgt de ontwikkeling van de Nederlandse economie op de voet. En net zoals de Nederlandse economie herstelt de bezettingsgraad langzaam, maar in opgaande lijn. In de chemische industrie en de machinebouw stelt de bezettingsgraad nog teleur. Daar zit de reeks in een neergaande lijn sinds de tweede helft van 2014. In de metaal georiënteerde branches, maar ook in de rubber- en kunststofindustrie staat de bezettingsgraad boven het lange termijn gemiddelde.

Oordeel over orderpositie zwakt verder af

ordersHet totaalbeeld over de orderpositie is in veel provincies pessimistischer geworden. Alleen in de provincies Flevoland en Utrecht zien de ondernemers het positiever in. Aangezien het beeld van ondernemers op de buitenlandse orders licht is verbeterd, is de afname van het sentiment terug te voeren op een nog zwakke binnenlandse vraag naar industriele producten.

Voor meer analyse en achtergrondinformatie kunt u bovenaan dit bericht de volledige publicatie downloaden, Voor een dagelijkse stroom van economische ontwikkelingen kunt u de sector econoom volgen op Twitter (@CasperBurgering).