Handboek ‘Integrale aanpak voor het werven van personeel’

door: Han Mesters

Afgelopen vrijdag 24 april hielden wij samen op ons hoofdkantoor met Labor Redimo ons seminar ‘Integrale aanpak voor het werven van personeel’. Met een bezoek van ongeveer 90 HR-, inkoop professionals en aanbieders van flex kregen we de bevestiging dat de belangstelling voor dit onderwerp groot is.

Het handboek

Het onderwerp flexibilisering staat volop in de belangstelling. Als sector banker zakelijke dienstverlening ben ik geïnteresseerd in instrumenten die onze zakelijke klanten en onze bank slagvaardiger maken. Het op de juiste aantrekken en inzetten van (externe) medewerkers is van zeer groot belang in zakelijke dienstverlening: mensen maken hier immers het verschil. Ook in andere sectoren zien we dat het beschikken over de juiste medewerkers op het juiste moment steeds meer het verschil maakt. Veel bedrijven zijn helaas slachtoffer van een erfenis uit het verleden. De HR functie opereert vrijwel volledig intern en met de afdeling inkoop is vaak verschil van mening over de eeuwige prijs-kwaliteit discussie.

Tevens is het voor ons als bank belangrijk om bij ons streven naar ‘thoughtleadership’ aansluiting te zoeken bij de kennis van onze klanten. Zo ook met deze publicatie van Labor Redimo. Hun visie op het werven van personeel hoeft niet noodzakelijk de visie op dit onderwerp van ABN Amro weer te geven maar is zeker innovatief genoeg voor de hele sector zakelijke dienstverlening en leent zich daarom goed voor een gezamelijke publicatie.
In dit handboek van Labor Redimo wordt het integraal werven van personeel besproken. Zo introduceert het bedrijf het zogeheten ‘Shop&Hire©’ concept: een volledig nieuw bedieningsconcept voor de inzet en doorstroom van vaste en flexibele medewerkers. Een van de fundamenten van deze benadering is dat het traditionele onderscheid tussen vast en flex steeds meer vervaagt.

U kunt het handboek hier downloaden:

[Download niet gevonden]