FX Weekly – Cijfers VS drukken dollar

door: Georgette Boele

FX-weekly- - 20-april-2015 - Cijfers VS drukken dollar.pdf (212 KB)
Download
  • Comeback van Amerikaanse dollar is alweer voorbij…en euro blijft zwak
  • Valuta’s van olie-exporterende landen winnen terrein na stijging van olieprijzen

Comeback van Amerikaanse dollar duurde maar kort

Voor de Amerikaanse dollar (USD) werd het een zeer teleurstellende week. Dit kwam vooral doordat de cijfers over de Amerikaanse economie tegenvielen. En de toonzetting in het Beige Book van de Federal Reserve, het rapport waarin de Amerikaanse centrale bank de economische situatie doorlicht, was meer verruimingsgezind. De financiële markten zagen hierin aanleiding om hun verwachtingen dat de Federal Reserve dit jaar de rente verhoogt, naar beneden bij te stellen. De rendementen op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) en de dollar gingen vervolgens naar beneden. Sinds vrijdag 10 april is de dollar van de G10 valuta het meest verzwakt. Wat is er nodig voor een herstel van de dollar? Ten eerste moeten de Amerikaanse macrocijfers in positieve zin verrassen. Ten tweede moeten de markten hun verwachtingen voor renteverhogingen door de Fed weer naar boven bijstellen. Wij denken dat dit ook gaat gebeuren en handhaven daarom ons optimisme over de dollar. Deze week kan de dollar echter nog onder druk blijven omdat er weinig nieuwe macrocijfers bekend worden gemaakt.

150420-FX1

Ook de euro bleef zwak…

ECB-president Mario Draghi liet zich tijdens de persconferentie en het aansluitende vragenuurtje in gematigde bewoordingen uit. Hij bevestigde dat de kwantitatieve verruiming door de ECB niet voortijdig wordt beëindigd. Hierdoor kwam de euro onder druk en dit zal nog wel even zo blijven. Ook door de onzekerheid rond Griekenland is het sentiment voor de euro verslechterd. Alle ogen zijn dan ook gericht op de bijeenkomst van de eurogroep later deze week. Als de eurozone en Griekenland tot een akkoord komen, zal het beleggerssentiment ten aanzien van de euro verbeteren. En dit zal ook het geval zijn als de Duitse indicatoren voor het economisch sentiment (ZEW) en ondernemersvertrouwen (Ifo) hoger uitvallen dan verwacht.

…maar valuta’s van olie-exporterende landen profiteerden

Het herstel van de olieprijzen gaf de valuta’s van olie-exporterende landen, zoals de Noorse kroon (NOK) en Canadese dollar (CAD), de wind in de zeilen. De Canadese centrale bank liet zich ook optimistischer uit over de economische vooruitzichten. Dit gaf de CAD extra steun in de rug, omdat de financiële markten vervolgens hun verwachting terugschroefden dat de rente dit jaar wordt verlaagd.

Zweedse kroon veert op na minder gematigd commentaar

De Zweedse kroon (SEK) behoorde vorige week tot de sterkst presterende munten. Dit was nadat Henry Ohlsson, vice-president van de Zweedse centrale bank (Riksbank), een minder gematigd geluid had laten horen dan werd verwacht. Hij zei dat de reporente vermoedelijk tot ten minste het tweede halfjaar van 2016 wordt gehandhaafd op -0,25% en dat de Riksbank bereid is het monetair beleid verder te verruimen. Verder merkte hij op dat het proces om de inflatie weer te sturen naar het gewenste doel, zeer traag verloopt. Per saldo was zijn commentaar echter minder verruimingsgezind dan de financiële markten hadden verwacht. Dit verklaart waarom de kroon in de lift zat en hoog in het weekklassement van sterke munten eindigde. Waarschijnlijk zal de Riksbank haar monetair beleid verder versoepelen als de kroon verder in waarde stijgt.

Cosmetische correcties in sommige voorspellingen

Wij hebben onze voorspellingen voor de Canadese dollar en de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) voor het tweede kwartaal iets aangepast. De Nieuw-Zeelandse dollar krijgt op de korte termijn waarschijnlijk steun van de vraag naar carry trades. Wat betreft de Canadese dollar zullen beleggers waarschijnlijk op de korte termijn minder negatief gestemd zijn.

Valuta’s opkomende landen profiteren van zwakke USD…

De vorige week gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse economie waren over het algemeen zwak. Dit ging niet ongemerkt voorbij aan de dollar, die terrein moest inleveren. De valuta’s van opkomende markten (OM) profiteerden, omdat hierdoor de verwachting in de markt sterker werd dat de rente in de VS minder snel wordt verhoogd. Wij denken dat het herstel van de valuta’s van de opkomende landen geen lang leven is beschoren omdat de Amerikaanse economie de komende kwartalen flink aan vaart gaat winnen. Daarbij komt dat de financiële markten naar onze mening het tempo van de renteverhogingen in de VS onderschatten. De Russische roebel (RUB) steeg voor de vijfde week op rij en bereikte het hoogste niveau sinds begin dit jaar. Het beleggerssentiment rond Rusland verbeterde vorige week verder, gestimuleerd door meevallende economische cijfers en stijgende olieprijzen.

150420-FX2

…met uitzondering van Turkse lira

De Turkse lira (TRY) verloor wel terrein tegenover de dollar als gevolg van de politieke onzekerheid in het land en de zwakke fundamentele situatie. De speculatie in de markt is toegenomen dat de Turkse centrale bank de monetaire teugels deze week mogelijk gaat aanhalen om de TRY te steunen. De Turkse centrale bank heeft inderdaad onlangs liquiditeit verkrapt en daardoor is de interbancaire rente gestegen. Wij verwachten dat de centrale bank op de vergadering van deze week besluit om de rentecorridor intact te laten.

Aziatische functionarissen geven wisselende signalen af

De koersontwikkeling van Aziatische valuta’s heeft dit jaar direct effect gehad op het gedrag van de centrale banken. Zo hebben de centrale bank van Thailand (BoT) en die van India (RBI) de rente verlaagd om het effect van de sterke Thaise baht (THB) en Indiase roepie (INR) op de export te compenseren. Waarschijnlijk zullen deze twee centrale banken hun monetair beleid nog verder verruimen via renteverlagingen of valuta-interventies (RBI). Aan de andere kant van het spectrum staan de centrale bank van Singapore (MAS) en Indonesië (BI), die zich juist minder verruimingsgezind hebben opgesteld vanwege de zwakte van de Singaporese dollar (SGD) en Indonesische roepia (IDR).

Waarom moet de Chinese yuan gaan dalen?

De Chinese export daalde in maart met 15% jaar-op-jaar, het zwakste cijfer sinds februari 2014. Wij denken dat dit komt door de combinatie van het zwak en ongelijkmatig herstel van de wereldeconomie in de voorbije maanden en de sterke yuan (CNY). Uit een recent onderzoek van Reuters blijkt dat ruim de helft van de Chinese exporterende bedrijven een vertraging van de handel verwacht. Bovendien komen de marges steeds meer onder druk, doordat de productiekosten dit jaar naar verwachting met ruim 6% stijgen en de orders met slechts zo’n 3% toenemen. De sterke yuan duwt ook de inflatie naar beneden. Die is nu ruim de helft lager dan het gewenste niveau. Premier Li heeft echter verklaard dat China niet mag vertrouwen op een zwakkere munt om de export te stimuleren en wil dan ook niets weten van een verdere daling van de yuan. Al met al denken wij dat China een sterke en wanordelijke depreciatie van de yuan niet zal gedogen maar wel een geleidelijke verzwakking.

150420-FX3