Maand Update Grondstoffen – Positief op Cyclische Grondstoffen

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

Maand-Update-Grondstoffen-mar-20151.pdf (326 KB)
Download

De daling van de olieprijzen is goed nieuws voor de mondiale economie. Het zorgt ervoor dat de economische groei gedurende de komende maanden een extra steuntje in de rug krijgt. Vooral de netto importeurs van olie, zoals de VS, Eurozone lidstaten en de grotere Aziatische economieën, zullen het meest profiteren. De extra economische groei zal op haar beurt weer leiden tot meer vraag naar grondstoffen.  Wij verwachten dat de vooruitzichten voor cyclische metalen verbeteren. Uiteindelijk zal de prijs van WTI olie (23% aandeel in de CRB-index) en de meeste basis- en edelmetalen (met uitzondering van goud) stijgen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat beleggers een significant deel van hun speculatieve ‘long’-posities hebben afgebouwd. Tegelijkertijd zullen de graanprijzen in de komende maanden waarschijnlijk onder druk blijven als gevolg van de grote voorraden. Cacao is de enige agrarische grondstof die hogere prijzen noteert als gevolg van dalende productie.