FX Weekly – Hegemonie Amerikaanse dollar

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly - 16-maart 2015 - Hegemonie Amerikaanse dollar.pdf (527 KB)
Download

De Amerikaanse dollar blijft maar stijgen: wij verwachten tot eind 2016 nog een stijging van zo’n 10-15% op handelsgewogen basis. De ECB heeft een begin gemaakt met haar aankoopprogramma en dit zorgde voor extra druk op de euro. De richting waarin de EUR/USD zich beweegt, is in lijn met onze visie maar het gaat wel sneller dan wij hadden verwacht. De EUR/USD zakte vorig week zelfs onder onze eindejaarsprognose van 1,05. Onze huidige voorspellingen zijn 1,05 eind dit jaar, 1,00 eind eerste kwartaal van 2016 en 0,95 eind volgend jaar. Gegeven het huidige krachtenveld neemt de kans toe dat de dollar eerder dan verwacht even duur of zelfs duurder is dan de euro. Deze week gaat alle aandacht uit naar de vergadering van het FOMC. Wij rekenen op een signaal dat de rente in juni voor het eerst wordt verhoogd.

Amerikaanse dollar krijgt vleugels …

Sinds juli 2014 is de US dollar-index zo’n 20% gestegen. Dit is fors maar is het einde bereikt? Wij denken van niet. Volgens ons stijgt de Amerikaanse dollar (USD) op handelsgewogen basis tot eind 2016 nog 10% à 15%. De sterke appreciatie is voor een belangrijk deel het gevolg van het uiteenlopend monetair beleid wereldwijd, het verschil in macro-economische en valutaire omstandigheden en de zwakte van andere valuta’s. Deze trends zullen nog wel even voortduren.

150316-FX1

Deze week vergadert het FOMC, het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). De besluiten zullen van cruciaal belang zijn voor een verdere opmars van de dollar in de komende maanden. Wij rekenen op een signaal in de verklaring van het FOMC dat de Fed nog altijd op koers ligt om de rente vanaf juni geleidelijk te verhogen. De financiële markten hebben dit nog niet volledig ingeprijsd en gaan hun renteverwachtingen voor 2015 en 2016 dan ook flink naar boven bijstellen. Dit zal de koers van de dollar verder opdrijven. Mocht het FOMC zich gematigd opstellen, dan kan de dollar op de korte termijn onder enige druk komen.

150316-FX2

… en EUR/USD daalt in versneld tempo

De ECB heeft vorige week de eerste staatsobligaties opgekocht. ECB-bestuurslid Coeure en president Weidmann van de Duitse centrale Bank maakten bekend dat in de eerste drie dagen van het programma voor kwantitatieve verruiming (quantitative easing – QE) centrale banken in de eurozone voor EUR 9,8 miljard aan obligaties kochten met een gemiddelde looptijd van circa negen jaar. Hierbij ging het voor EUR 2,1 miljard, ofwel 21% van de totale aankopen, om Duitse staatsobligaties (Bunds). Gezien het totaalbedrag van EUR 9,8 miljard kan de start van QE goed worden genoemd. Onze inschatting is dat nationale centrale banken gemiddeld circa EUR 2 miljard per werkdag moeten opkopen. Het ECB-programma heeft geleid tot extra druk op de euro. De EUR/USD zakte onder 1,06 en noteerde even zelfs onder onze eindejaarsprognose van 1,05.

Verdere daling ligt in het verschiet

Er zijn goede redenen waarom de euro, ondanks de recente scherpe daling, nog verder terrein moet inleveren tegenover de dollar. Om te beginnen leert de ervaring met QE in de VS dat gedurende het grootste deel van de looptijd van het QE-programma beleggingsportefeuilles worden aangepast en de munt zwak blijft. Het ECB-programma is pas een week geleden van start gegaan en loopt in principe nog tot september 2016. Verder gaat de Fed haar beleidsrentes de komende maanden waarschijnlijk verhogen.

Pariteit EUR en USD kan eerder dan verwacht een feit zijn

Gezien de monetaire divergentie tussen de VS en de eurozone, zal de EUR/USD vermoedelijk richting pariteit en zelfs nog lager bewegen. Onze huidige voorspelling is 1,05 eind dit jaar, 1,00 eind eerste kwartaal van 2016 en 0,95 eind 2016. Gegeven het huidige krachtenveld neemt de kans echter toe dat de dollar eerder dan verwacht even duur of zelfs duurder is dan de euro.

Noorse centrale bank gaat rente met 25 bp verlagen

Het herstel van de prijs van Brent-olie in februari gaf de Noorse kroon (NOK) de wind in de zeilen. Ook de zwakte van de euro bood indirect steun. Deze week neemt de Noorse centrale bank een besluit over het monetair beleid. De consensus is dat de rente met 25 bp wordt verlaagd naar 1%. Dit is ook onze mening. De lagere inflatiedruk en het effect van de lage olieprijs op de economie zijn de belangrijkste redenen voor de renteverlaging.

150316-FX3

RBNZ verhoogt BBP maar verlaagt inflatieprognose

De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) kreeg steun van de centrale bank van Nieuw-Zeeland (RBNZ) die haar prognose voor de economische groei in de komende twee jaar verhoogde. Omdat het inflatiedoel van 2% naar verwachting pas in het derde kwartaal van 2017 wordt bereikt, zal het monetair beleid vermoedelijk de komende twee jaar ongewijzigd blijven. Wij verwachten dat de NZD/USD eind dit jaar is gedaald tot 0,68, en wel om de volgende redenen. Ten eerste zijn onze verwachtingen ten aanzien van het monetair beleid niet wezenlijk anders dan de financiële markten hebben ingeprijsd. Ten tweede is de NZD de meest overgewaardeerde G10-valuta. Ten derde zal het renteverschil tussen Nieuw-Zeeland en de VS vermoedelijk kleiner worden omdat de Fed de monetaire teugels naar verwachting gaat aanhalen terwijl de RBNZ een monetaire pas op de plaats zal maken. Dit zal de aantrekkelijkheid van de NZD voor carry-transacties verminderen. Tot slot onderschatten volgens ons de financiële markten de omvang van de renteverhogingen in de VS aanzienlijk.

Valuta’s opkomende landen verliezen terrein

De hegemonie van de dollar bleek ook uit de koersontwikkeling van de valuta’s van opkomende landen: zij verloren allemaal terrein ten opzichte van de dollar. De valuta’s van landen waar de fundamentele situatie zwak is, zoals de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand, behoorden tot de grootste verliezers.

150316-FX4

Latijns-Amerikaanse valuta’s onder druk

De Braziliaanse real was de grote verliezer vorige week. De politieke crisis en de fundamentele economische zwakte blijven de munt parten spelen, ondanks de monetaire verkrapping. Bovendien hebben de autoriteiten besloten de interventies op de valutamarkten te verminderen. De Mexicaanse autoriteiten kiezen in vergelijking met hun Braziliaanse collega’s voor een tegengestelde aanpak: zij hebben juist maatregelen aangekondigd om de peso te steunen. De Mexicaanse centrale bank gaat tot en met 8 juni dagelijks USD 52 miljoen veilen zonder minimumprijs. Daarna zal zij evalueren of zij hiermee doorgaat. Daarnaast wordt de huidige veiling van maximaal USD 200 miljoen per dag voortgezet.

Russische roebel houdt relatief goed stand

De Russische centrale bank (CBR) verlaagde de beleidsrente met 100 bp naar 14%. Dit was voor de tweede keer dit jaar dat de CBR haar monetair beleid versoepelde, nadat zij zich eind vorig jaar gedwongen zag om de rente op te trekken naar 17% om de vrije val van de roebel een halt toe te roepen. Sinds begin dit jaar is de roebel vrijwel stabiel gebleven, mede dankzij het lichte herstel van de olieprijzen. De rentestap van de CBR kwam dan ook voor de financiële markten niet als een verrassing. Het had slechts een gering effect op de koers van de roebel, ook al kwam de olieprijs de laatste dagen weer onder neerwaartse druk. Het feit dat de roebel zich relatief goed staande weet te houden, duidt erop dat verdere renteverlagingen in het verschiet liggen. De CBR beschouwt de oplopende inflatie als gevolg van de zwakke roebel als een tijdelijk verschijnsel. Ze heeft inmiddels het zwaartepunt in haar beleid duidelijk verschoven naar het bestrijden van de verzwakkende economie die afglijdt naar een zware recessie. Volgens ons zal de CBR haar beleidstarief de komende maanden verder verlagen (zie ook onze publicatie “Russia Watch: Sliding into recession”).

Aziatische centrale banken veroorzaken valutaire zwakte

In Azië was de Zuid-Koreaanse won de zwakste munt. De munt daalde met 2,5% tot het laagste niveau sinds het derde kwartaal van vorig jaar. De oorzaak moet worden gezocht in de toegenomen zorgen dat een zwakkere Japanse yen en de euro de concurrentiekracht van de Zuid-Koreaanse exportsector kan aantasten. De Zuid-Koreaanse centrale bank verlaagde de rente met 25 bp (conform onze visie van het monetair beleid) omdat de negatieve output gap vermoedelijk langer zal duren dan eerder werd aangenomen. Ook de Thaise baht bereikte het laagste niveau in drie maanden. Dat gebeurde nadat de nationale centrale bank (BoT) onverwacht de rente had verlaagd om de binnenlandse economie te stimuleren. De BoT verklaarde ook voorstander te zijn van een zwakkere munt om de export te steunen. De Indonesische roepia gleed verder af nadat de centrale bank had herhaald dat de zwakke wisselkoers noodzakelijk is om exporterende bedrijven een steun in de rug te geven en het tekort op de lopende rekening terug te dringen. De stemming rond de Chinese yuan verbeterde door toegenomen marktspeculatie dat de Chinese autoriteiten de monetaire stimulering uitbreiden om de economie te stimuleren.

150316-FX5

 

150316-FX6