FX Weekly – EUR/USD naar 0,95 dit jaar

door: Georgette Boele

FX-Weekly - 23-Maart 2015 - EUR/USD naar 0,95 dit jaar.pdf (73 KB)
Download

De Amerikaanse dollar ging flink in de verkoop na de vergadering van de Fed, maar herstelde zich later krachtig. Wij hebben onze visie op het Fed-beleid en het merendeel van onze valutavoorspellingen bijgesteld. Wij verwachten nu dat de Fed de rente pas vanaf september gaat verhogen en dat de Fed funds rate eind 2015 0,75% en eind 2016 2,25% bedraagt. Dit impliceert dat de rente langzamer omhoog gaat dan wij tot nu toe dachten. Toch hebben wij onze voorspelling voor de EUR/USD voor dit jaar verlaagd, op grond van de kracht van de dollar en de aanhoudende monetaire divergentie. Voor 2016 voorzien wij nu echter een herstel van de euro. Door het aantrekkend economisch herstel in de eurozone en de oplevende inflatie gaan de financiële markten dan waarschijnlijk inprijzen dat de ECB haar kwantitatieve verruiming gaat terugdraaien.

Dollar in verkoop na terughoudende Fed

De financiële markten reageerden opgetogen op de verklaring van het FOMC, het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), en de uitlatingen van Fed-voorzitter Janet Yellen. Hieruit bleek namelijk dat de rente langzamer wordt verhoogd. De impliciete rente in Fed funds futures daalde aanzienlijk: naar 0,4% voor eind 2015 (-10bp) en 1,15% voor eind 2016 (-20bp). De rentes op Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) gingen vervolgens naar beneden (-14 bp in het tienjaars segment). De meeste beleggings-markten zagen de langzamere renteverhoging wel zitten. Voor de Amerikaanse dollar (USD) gold dit niet. Die daalde scherp. De EUR/USD bereikte vorige week een hoogste stand van 1,1043. Deze terugval van de dollar was echter niet vreemd, gegeven de sterke opmars sinds juli 2014. De zwakte van de dollar was bovendien slechts tijdelijk en markeerde zeker geen verandering van richting. Later in de week zakte de EUR/USD weer onder 1,07.

Voorspelling Fed funds rate gewijzigd

Na de bijeenkomst van het FOMC vorige week woensdag hebben wij onze visie op de timing en het tempo van de renteverhogingen door de Fed herzien. Wij denken nu dat de Fed de rente voor het eerst verhoogt in september in plaats van juni. We verwachten dat het belangrijkste beleidstarief (Fed funds rate) eind 2015 0,75% en eind 2016 2,25% bedraagt (was 1% en 3%). Onze nieuwe voorspelling geeft de terughoudender toon van de verklaring van het FOMC weer. Het FOMC heeft zijn ramingen voor de BBP-groei en de inflatie naar beneden bijgesteld. Wij hebben onze raming van de BBP-groei voor 2015 onlangs al verlaagd maar voor 2016 ongewijzigd gelaten. Tegelijk met de verklaring van het FOMC werden ook de renteverwachtingen van de individuele leden gepubliceerd. Ook hieruit kwam het beeld van een langzamer rentetraject naar voren, zodat de kans op uitstel van de eerste rentestap lijkt te zijn toegenomen. Al met al denken wij dat de Fed voldoende vertrouwen heeft in de economische vooruitzichten om later dit jaar de rente te verhogen. De verlaagde BBP-raming en de sterkere dollar duiden er wel op dat de Fed zich terughoudender zal opstellen.

150323-FX1

Dit jaar blijft de dollar terrein winnen…

Ondanks het vertraagde rentetraject hebben wij onze voorspellingen voor de EUR/USD voor dit jaar verlaagd. Het onderliggend momentum voor de dollar is immers zeer krachtig. Dit wordt ook bevestigd door het sterke herstel nadat de dollar direct na de FOMC-vergadering flink in de verkoop ging. Verder zal de Fed volgens ons in 2015 en 2016 meer rentestappen zetten dan de financiële markten nu inprijzen. Wij zijn optimistischer over de Amerikaanse economie dan de consensus en denken dat de financiële markten hun renteverwachtingen gaan aanpassen naarmate de eerste rentestap in september dichterbij komt. De dollar zal vooral dit jaar sterk blijven tegenover de euro. Onze voorspelling voor de EUR/USD is nu 0,95 eind 2015 (was 1,05).

…maar volgend jaar herstelt de euro zich

Voor volgend jaar voorzien wij nu echter een herstel van de euro. Door de sterker aantrekkende economie van de eurozone en de oplevende inflatie gaan de financiële markten waarschijnlijk inprijzen dat de ECB haar kwantitatieve verruiming volgend jaar gaat terugdraaien. Dit zou de koers van de euro moeten opdrijven. Wij denken nu dat de EUR/USD eind 2016 weer is gestegen tot 1,10.

150323-FX2

Zweedse centrale bank verraste financiële markten…

De Zweedse centrale bank (Riksbank) verlaagde tussen twee reguliere vergaderingen in haar reporente van -0,1% naar -0,25% en kondigde verder aan dat zij voor SEK 30 miljard staatsobligaties gaat opkopen, een overigens bescheiden bedrag, afgezet tegen de omvang van de economie. Als reden werd aangegeven dat de recente appreciatie van de Zweedse kroon (SEK) de inflatie weer zou kunnen drukken. Maar waarom kwamen deze maatregelen als een grote verrassing? Na de recente meevallende cijfers over de Zweedse economie, waaronder ook de inflatie, gingen de financiële markten ervan uit dat de Riksbank haar monetair beleid niet verder zou verruimen. Bovendien blijkt de Riksbank dus bereid te zijn om zelfs tussen twee reguliere beleidsvergaderingen in de monetaire teugels verder te laten vieren. De Riksbank zinspeelde ook op andere maatregelen, zoals valuta-interventies. De boodschap van de centrale bank had niet duidelijker kunnen zijn. De kroon kwam hierdoor zwaar onder druk. Wij denken dat de Riksbank een ruime monetaire koers blijft varen en een sterke kroon zal bestrijden. Wij hebben onze voorspelling voor de EUR/SEK hieraan aangepast.

…maar Noorse centrale bank bleef niet achter

Na de verrassende Zweedse actie rekenden de financiële markten ook op verruiming in Noorwegen. De consensus was een verlaging van de rente met 25 bp. Maar heel verrassend liet de Noorse centrale bank (Norges Bank) de rente ongewijzigd, waardoor de koers van de Noorse kroon (NOK) sterk opliep. Het effect van de gedaalde olieprijzen op de economie is relatief beperkt gebleven en de huizenprijzen stijgen nog altijd snel. Om deze redenen liet de Norges Bank de rente ongemoeid op 1,25% maar zij sloot een verlaging op een later tijdstip niet uit. Omvangrijke kwantitatieve verruiming of een scherpe renteverlaging is echter niet waarschijnlijk. De inflatie ligt immers in de buurt van het streefniveau van de centrale bank, terwijl wij een herstel van de olieprijzen verwachten. De neerwaartse druk op de Noorse kroon zal daarom waarschijnlijk beperkt zijn. Later dit jaar kan de kroon weer aan kracht winnen. Wij denken dan ook dat de Noorse kroon het beter zal doen dan de Zweedse kroon, zowel dit jaar als volgend jaar. Dit komt tot uiting in onze nieuwe voorspellingen voor de Noorse kroon.

Pond blijft komende maanden zwak maar herstelt daarna

Het sentiment rond het Britse pond (GBP) is recent verslechterd. De financiële markten hebben de verwachtingen ten aanzien van een hogere rente teruggeschroefd na het zwakkere werkgelegenheidsrapport en vanwege de politieke onzekerheid. In mei worden namelijk verkiezingen gehouden en tot die tijd zal het pond vermoedelijk zwak blijven. Daarna ligt een herstel voor de hand, mede gesteund door het vooruitzicht dat de centrale bank (BoE) de rente gaat verhogen. Met het oog op de afgenomen inflatiedruk hebben wij wel het moment van de eerste rentestap verschoven van september naar november. Maar wij gaan nog wel ervan uit dat de BoE in 2016 de rente in stappen van 25 bp verhoogt met in totaal 100 bp. Omdat zowel de Fed als de BoE de rente in 2016 verhoogt, voorzien wij geen duidelijke koersrichting voor de GBP/USD volgend jaar. Onze voorspellingen hebben wij aan deze visie aangepast.

Voorspellingen valuta’s opkomende landen aangepast

Wij hebben onze valutavoorspellingen voor Latijns-Amerika en Centraal en Oost-Europa aangepast. Wij denken dat de valuta’s van opkomende landen waar de fundamentele situatie zwak is, kwetsbaar blijven. Onze nieuwe voorspellingen voor de Turkse lira en de Hongaarse forint onderstrepen dit. De Poolse zloty en de Tsjechische kroon zullen zich dankzij een sterke groei van de binnenlandse economie goed weten te handhaven tegenover de euro. Bovendien gaan de financiële markten waarschijnlijk anticiperen op renteverhogingen eind 2016 en begin 2017. De Braziliaanse real blijft op de korte termijn vermoedelijk onder druk maar zal zich, gezien de eerdere verkoopgolf, herstellen in de loop van 2015 en 2016. De positie van de Russische roebel zal naar verwachting verbeteren. Gegeven de renteverlagingen door de centrale bank en het verwachte herstel van de olieprijzen is het onwaarschijnlijk dat het Russische BBP lager uitkomt dan de sombere verwachtingen.

150323-FX3