Stand van de Industrie – februari

door: Casper Burgering

Stand vd Industrie-feb 2015.pdf (2 MB)
Download

De Stand van de Industrie is in februari nog altijd positief. Uit veel indicatoren blijkt  ondernemers nog steeds een positieve grondhouding hebben over het economische klimaat en de bedrijvigheid in het algemeen. De bezettingsgraad is de enige indicator die nog niet volledig is hersteld. Dit blijkt uit de ‘Stand van de Industrie’ van ABN AMRO over de maand februari.

macro forecasts

 

vsDe Amerikaanse economie houdt zijn groeipad vast. De consumptie en de huizenmarkt laten maandelijks betere cijfers zien. De arbeidsmarkt staat er goed voor en ook het vertrouwen bij ondernemers is nog steeds goed. Ook het IMF heeft zijn economische groei voor de VS naar boven bijgesteld.

De Chinese economie groeide in 2014 met 7,4%. De afkoeling van de econochina picmie zal in 2015 doorzetten. De overheid heeft echter stabiliteit hoog in het vaandel staan, waarmee een harde landing onwaarschijnlijk lijkt. De overheid zal de economie stimuleren op het moment dat de cijfers verder verslechteren. Goedkope olie en exportgroei geven een impuls aan de economie.

De EU-economie herstelt verder en krijgt door de kwantitatieve verrueuiming van de ECB een duw in de rug, doordat de euro in waarde daalt (en dat is goed voor export), de banktarieven zullen afnemen en de aandelenkoersen stijgen. De consument krijgt een meer prominente rol komend jaar en de aantrekkende bestedingen zullen een flinke bijdrage leveren aan de groei.

De Latijns-Amerikaanse economie heeft het zwaarder te verdurenlatam en is de traagst groeiende regio binnen de opkomende landen. In 2015/2016 verwachten we een opleving van de regionale groei, maar deze groei blijft wel achter bij de mondiale economische groei. De tegenvallende vraag vanuit China en de dalende grondstofprijzen spelen vooral Brazilië grote parten.

PMI verwerkende industrie NL blijft sterk

pmi januariEen sterk begin van 2015: de PMI voor de verwerkende industrie nam weer toe. De index noteerde in januari 54,1 punten en won daarmee 0,6 indexpunten ten opzichte van december. De toename is in lijn met het toegenomen sentiment van ondernemers over het economisch klimaat voor de komende 3 maanden. De productie en nieuwe orders (samen goed voor 55% van de totaalindex) droegen met name bij aan deze toename in januari. De werkgelegenheid droeg in januari als enige negatief bij aan de verandering in de totaalindex, maar staat nog wel in expansie. De grotere ondernemingen in Nederland hebben vakmensen nodig om nieuwe orders te verwerken. Dit geeft ook de vacature-indicator in de industrie weer, met een versnelling in november en december.

Bezettingsgraad bij exportbranches nog laag

bezettingsgraad standDe bezettingsgraad is in het eerste kwartaal van 2015 voor de gehele industrie slechts beperkt toegenomen, met 0,1%-punt en staat nu op 80,4%. Daarmee ligt de bezettingsgraad nog ver onder zijn gemiddelde van voor de crisis (83,5%), maar wel boven het gemiddelde na de crisis (78,7%). De PMI voor de bezettingsgraad is daarentegen in januari verder toegenomen naar 53,0, en dit betekent dat de grotere bedrijven in Nederland hun bezettingsgraad maandelijks zien toenemen. Gezien de prognoses voor de eurozone en de Nederlandse economie, gaan wij uit van verder herstel van de bezettingsgraad in de komende periodes (zowel maandelijks als per kwartaal). Opvallend is dat de bezettingsgraad in vooral de export georiënteerde branches nog steeds onder hun lange termijn gemiddelde zit (zoals de machine-industrie, de transportmiddelenindustrie en de chemische industrie). De bezettingsgraad bij de overige branches staat al ruim boven hun lange termijn gemiddelde.

Voor meer informatie over de Stand van de Industrie kunt u de publicatie bovenaan dit bericht downloaden.