Insights Live 2015 – Dag 1 – Vernieuwing verlengt je houdbaarheid

Terwijl toptennissers elkaar twintig meter verderop het vuur aan de schenen leggen, stroomt de congreszaal van Ahoy vol met ondernemers uit alle windstreken. Tijdens de 42e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament hebben we het met elkaar over De Nieuwe Economie: hoe houd je je bedrijf relevant in een wereld die razendsnel verandert? Technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en bezuinigingen dwingen organisaties om slimmer en creatiever om te gaan met beschikbare middelen. Het zorgt voor een ware innovatiehoos, die ondernemers veel kansen biedt om zich verder te ontwikkelen. Tenminste, als je samenwerking niet uit de weg gaat. We zoomen in op de sectoren Healthcare, Overheid en Onderwijs.

Zonder wrijving geen glans

Dertig jaar geleden leek het nog iets van een andere planeet, maar vandaag gaan alle handen omhoog als seminarvoorzitter Rens de Jong vraagt wie een smartphone heeft. De sneltreinvaart waarmee de technologie zich heeft ontwikkeld, zie je bij uitstek terug in het onderwijs, de zorg en overheid. Om mee te doen heb je aan een paar zevenmijlslaarzen niet genoeg. Om echt iets te bereiken in De Nieuwe Economie, moet je samenwerken met andere sectoren. Met hun kennis en ideeën kun je verder professionaliseren, en je aanbod zo duurzaam en efficiënt mogelijk aan je doelgroep aanpassen. Volgens sectorbanker Rutger Schuur levert die samenwerking nog weleens wrijving op tussen bedrijven. “Soms spelen we een beetje het oliemannetje, om stroeve onderhandelingen tussen bedrijven soepel te laten verlopen. Maar om mensen goed te laten samenwerken, moeten ze eerst een beetje botsen.”

sfeer Insights Live maandag, Hannie Verhoeven Fotograaf-5Veranderen doe je niet in je eentje

Wanneer een oud systeem crasht, geeft dat alleen maar ruimte om te vernieuwen. Daan Roosegaarde bedacht de ‘slimme snelweg’, die hij samen met de overheid en Rijkswaterstaat ontwikkelde. De glow-in-the-dark autoweg bevat de nieuwste technieken op het gebied van energie en licht: de wegmarkering laadt ’s middags op door zonlicht, geeft ’s nachts licht en begeleidt je helemaal energieneutraal door het asfaltlandschap. “Om dit soort innovatieve projecten te bedenken en uit te voeren, heb je creatieve en technologische inbreng van anderen nodig. Ondernemers, overheid en organisaties met lef, die deze factoren met elkaar verbinden en verlangen omzetten in een duurzaam plan. Creativiteit is ons nieuwe kapitaal.”

sfeer Insights Live maandag, Hannie Verhoeven Fotograaf-8Onderwijs kan nog veel leren

Ook in het onderwijs moet je durven dromen. Claire Boonstra, oprichter van Operation Education, vindt dat kinderen hun leerproces meer in eigen handen moeten nemen. “We hanteren al jaren hetzelfde schoolsysteem. Dat niet voor ieder kind werkt, en zeker niet in iedere leerling het beste naar boven haalt. Rekenen en taal bepalen nog altijd of je wel slim genoeg bent. En examens en toetsen zijn de graadmeter. Maar wat is het belangrijkste om te leren in een samenleving die zo snel verandert? Wie je bent, waar je goed in bent en hoe je op basis daarvan iets kunt bijdragen aan de wereld.” Daarom wil Boonstra leerlingen meer ruimte, verantwoordelijkheid en eigen inbreng geven in hun ontplooiing, door het debat aan te gaan en onderwijsinstellingen te verbinden.

sfeer Insights Live maandag, Hannie Verhoeven Fotograaf-9Gezondheidszorg op eigen benen

Lucien Engelen weet het zeker: “We moeten patiënten gaan beschouwen als partner in de zorg, met een eigen stem én de mogelijkheid om andere patiënten te helpen.”De directeur van het Radboud REshape Center for Innovation, heeft ook gezien dat Google steeds meer taken overneemt van de ‘alwetende (huis)arts’. Via apps en andere technologische ontwikkelingen weten consumenten meer over hun eigen gezondheid dan ooit. Engelen wil technologie gebruiken om de zorg opnieuw in te richten, verder te professionaliseren én personaliseren. “Met FaceTalk hoef je bijvoorbeeld niet meer naar het ziekenhuis voor een consult. En verplegers kunnen hun patiënten dankzij apps steeds beter op afstand monitoren. De komende jaren zullen er alleen maar meer van dit soort applicaties worden ontwikkeld. Zelf- en routinetests, die iedereen thuis kan uitvoeren. Dit verlaagt de drempel van de medische wereld, en verbetert preventieve gezondheidszorg.”