FX weekly – Onzekerheid ebt weg

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly-2-February-NL.pdf (355 KB)
Download

De eerste positieve week voor de EUR/USD sinds 5 december is eindelijk een feit nu de onzekerheid rond de kwantitatieve verruiming door de ECB en de Griekse verkiezingen naar de achtergrond is verdwenen. Het FOMC blijft optimistisch en de Fed gaat de rente waarschijnlijk halverwege dit jaar verhogen. Om de koppeling van de kroon met de euro te steunen, heeft de Deense centrale bank de rente verder onder nul verlaagd. Centrale banken blijven wereldwijd verruimingsgezind; dit drukte de een aantal valutakoersen. S&P verlaagde de kredietwaardigheid van Rusland naar ‘junk’ status. Dit en de verlaging van de rente gaf de roebel een flinke klap.

Eerste positieve week voor EUR/USD in acht weken

Het heeft even geduurd maar na acht weken won de euro wat terrein terug op de Amerikaanse dollar (USD). De timing kwam voor sommigen mogelijk als een verrassing. De Griekse verkiezingen leverden immers de gevreesde overwinning van Syriza op. Dit betekent dat nu een periode van moeizame onderhandelingen tussen Griekenland en de eurozone in het verschiet ligt. Waarom veerde de EUR/USD dan toch op nadat deze vorige week maandag nog was gedaald tot onder 1,11? Het antwoord moet, kort samengevat, worden gezocht in de wegebbende onzekerheid. Dat geldt niet alleen rond de kwantitatieve verruiming door de ECB na de bekendmaking van een omvangrijk programma op 22 januari. Het speelt ook rond Griekenland waar de kiezer de politiek een duidelijk mandaat tegen verdere bezuinigingen heeft gegeven. Het ontbreken van onzekerheid zorgt vaak voor een sterke impuls. In het algemeen is onzekerheid lastiger om mee om te gaan dan zekerheid, ook al is het niet de gewenste zekerheid.

Kwantitatieve verruiming door de ECB en een overwinning van Syriza hebben beleggers de laatste tijd beziggehouden. Nu is er echter even een vacuüm en dit biedt hen de kans om hun strategie opnieuw uit te zetten. Zij kunnen zich nu om andere zaken zorgen gaan maken: bijvoorbeeld of de Fed de rente in 2015 wel of niet gaat verhogen.

20150202 FX Weekly 1

FOMC blijft optimistisch

In de aanloop naar de bijeenkomst van het FOMC, het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve), hadden de financiële markten de eerder nog verwachte renteverhogingen voor 2015 weer grotendeels uitgeprijsd. Beleggers gingen aanvankelijk ervan uit dat het belangrijkste beleidstarief (fed funds rate) eind 2015 op 0,45% zou liggen en eind 2016 op 1,2%. Dit was vooral op grond van lagere inflatieverwachtingen en verdere monetaire verruiming elders in de wereld. De aanpassing die de Fed vorige week aanbracht in de persverklaring over haar toekomstig rentebeleid, was voor de markten niet voldoende om hun visie te veranderen dat de rente pas na september wordt verhoogd. Als gevolg hiervan zat er weinig beweging in de valutamarkten. Wij denken nog steeds dat de Fed medio 2015 de rente verhoogt. Dit zal dan de koers van de USD over de hele linie opdrijven.

Deense centrale bank verlaagt rente verder

Op 29 januari verlaagde de Deense centrale bank de rente op depositocertificaten met 0,15 bp naar -0,5% (zie grafiek hieronder). Deze rentestap volgde op valuta-aankopen door de centrale bank op de markt.

20150202 FX Weekly 2

De belangrijkste doelstelling van de Deense centrale bank is prijsstabiliteit (inflatie dicht bij maar onder 2%, net als de ECB) via het monetair en valutabeleid. Hierbij wordt gestreefd naar een stabiele Deense kroon (DKK) tegenover de euro, zodat de Deense centrale bank haar rentetarieven doorgaans aanpast in lijn met de ECB. Waarschijnlijk zal de Deense centrale bank ook de komende tijd nog interveniëren op de valutamarkten en de rente verlagen tot onder het niveau van de ECB. Het land kent, afgezien van valuta-interventies, geen kwantitatieve verruiming en de inflatie ligt ver onder het doel.

Loskoppeling van DKK en EUR niet waarschijnlijk

De kroon is al sinds de jaren 80 gekoppeld aan eerst de Duitse mark en later de euro. Deze stabiliteit zou positief uitwerken op de inflatie en groei. De eurozone is immers de belangrijkste handelspartner van Denemarken. Zo gaat 38% van de Deense export naar de eurozone. Omdat de kroon deel uitmaakt van ERM2, moet de ECB de koppeling beschermen (zie onze Denmark Watch: “DKK peg to remain in place”).

20150202 FX Weekly 3

RBNZ gaat rente dit jaar vermoedelijk niet verhogen

De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) verloor vorige week ruim 2% nadat de centrale bank (RBNZ) had aangegeven dat het monetair beleid dit jaar vermoedelijk niet wordt verkrapt. Dit is ook onze visie. De marktspeculatie dat de RBNZ de rente dit jaar verlaagt, is echter toegenomen. Wij achten de kans hierop klein want de economie blijft volgens ons sterk groeien. Toch sluiten wij een verlaging niet helemaal uit om de economie te steunen als de grondstoffenprijzen langer laag blijven dan nu wordt gedacht. De RBNZ verklaarde ook dat de huidige koers van de NZD niet gerechtvaardigd is en voorziet een forse verdere waardedaling. Uit inmiddels gepubliceerde cijfers blijkt dat de RBNZ in december heeft ingegrepen om de koers van de NZD te drukken. Wij hebben onze voorspelling voor de NZD/USD eind 2015 verlaagd van 0,71 naar 0,68.

RBA gaat OCR verlagen met 25bp

In tegenstelling tot de marktconsensus verwachten wij dat de Australische centrale bank (RBA) de beleidsrente deze week met 25 bp verlaagt. Sinds de RBA haar monetaire verruiming in augustus 2013 onderbrak, verloopt de herstructurering van de economie traag. De scherpe daling van de exportprijzen van de belangrijkste grondstoffen van Australië zal naar verwachting de economische groei en de investeringen in LNG remmen. In de afgelopen anderhalf jaar is het vertrouwen van de consument sterk gedaald en de kerninflatie is sinds het eerste kwartaal van 2013 niet meer zo laag geweest. De RBA zal daarom eerder vroeger dan later in actie komen. Wij denken dat de Australische dollar (AUD) op grote schaal van de hand zal worden gedaan en gaat dalen richting 0,77. Wij hebben onze eindejaarsprognose voor de AUD/USD verlaagd van 0,74 naar 0,72 omdat de markt het tempo van de renteverlagingen volgens ons onderschat.

Aziatische centrale banken neigen ook naar verruiming

In Azië verloor de Zuid-Koreaanse won ruim 1,5% door speculatie dat de centrale bank, onder invloed van de zwak blijvende binnenlandse vraag, de rente versneld zal verlagen. De Singaporese dollar ging van 1,34 naar 1,35 tegenover de Amerikaanse dollar nadat de monetaire autoriteit het beleid tijdens een extra vergadering op 28 januari onverwacht verruimde. Wij zien opwaartse risico’s voor onze eindejaarsprognose van 1,37 en gaan deze opnieuw bekijken.

Vorige week maandag verlaagde S&P de kredietwaardigheid van Rusland met een gradatie naar de hoogste speculatieve rating. De Russische roebel ging hierna hard onderuit. Later in de week verlaagde de centrale bank zijn beleidsrente naar 15% om de economie te steunen. Ook dit deed de roebel geen goed. Rusland profiteert nog steeds van de zeer lage overheidsschuld, de nog altijd omvangrijke reserves en de relatief lage buitenlandse schuld.

20150202 FX Weekly 4

20150202 FX Weekly 5