De regio is cruciaal voor de bouw

door: Madeline Buijs

De woningmarkt houdt veel mensen bezig, van bouwers via bankeconomen tot de consument die zijn woning niet verkocht krijgt. Nu de prijzen van bestaande koopwoningen in 2014 met 0,9% zijn gestegen, haalt iedereen weer opgelucht adem. Daar komt nog bij dat het aantal transacties met maar liefst 40% steeg. Sinds 1995 zijn er nog nooit zoveel woningtransacties door het CBS gemeten als in december 2014. De woningmarkt herstelt dus! We zijn weer van een blok aan het been van de Nederlandse economie af.

Deze ontwikkelingen op de woningmarkt zijn een belangrijk uitgangspunt voor de woningbouwprognoses die ik twee keer per jaar maak. Door de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt, kan het niet anders dan dat de prognoses voor de woningbouw ook positief zijn. Ik verwacht dat de woningbouwproductie in 2015 met 3,5% zal stijgen en in 2016 met maar liefst 6,5%.

Maar tot zover het jubelverhaal. De werkelijkheid is voor veel bouwers toch anders, en dan heb ik het nog niet over de slechte financiële situatie waarin veel bouwers zich nog bevinden. Je zal als bouwer maar de noordelijke provincies als werkgebied hebben. Daar daalden de huizenprijzen in 2014 met gemiddeld 0,7%. Het aantal transacties steeg daar toch nog met 34%. Dit geeft aan dat verkopers daar realiseren dat zij verlies gaan lijden op hun woning en dit verlies ook nemen. Helaas is voor bouwers de prijs belangrijker dan het aantal transacties. De prijs geeft aan of een bouwer rendabel een nieuw huis kan neerzetten. Doordat de regionale verschillen zo groot zijn, is het voor een bouwer heel belangrijk waar hij actief is.

En daarom zet ik een grote disclaimer boven deze column en bij onze prognoses: de regio is cruciaal. Lokale ontwikkelingen zijn het uitgangspunt voor wat en waar de bouwer bouwt. Laat je niet teveel afleiden door verhalen over de landelijke markt.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 4 februari 2015

madelinecobouw