Nederlandse economie in zicht – Evenwichtiger groei

door: Nico Klene

Ned-economie-in-zicht_jan15.pdf (540 KB)
Download

Economie: groei wordt steeds breder gedragen

De groei van de Nederlandse economie wordt breder gedragen. Tijdens de recessie nam alleen de uitvoer toe. In 2013 gingen de investeringen meedoen en in de loop van 2014 is ook de particuliere consumptie aangehaakt.

De uitvoer kan dit jaar dankzij de sterkere groei van de wereldeconomie én de fors goedkopere euro wat harder groeien dan vorig jaar.

Met name de rol van de binnenlandse bestedingen lijkt belangrijker te worden, vooral door de stijging van de particuliere consumptie. Mede daardoor kan de groei van de economie in 2015 aantrekken naar 1½%. Dankzij de fors gedaalde olieprijs zou de groei zelfs nog wat hoger kunnen uitvallen.

De inflatie is vorig jaar afgenomen naar gemiddeld 1%. Dat heeft – behalve met de zwakke economie – te maken met de lage voedsel- en energieprijsinflatie. Voor dit jaar verwachten we een gemiddelde inflatie van zo’n ¾%.

Door het economisch herstel is aan de stijging van de werkloosheid in het voorjaar van 2014 een eind gekomen. Voor dit jaar voorzien we door de aanhoudende en hogere economische groei een verdere langzame daling van de werkloosheid.