Nederland en haar dancefestivals

door: Stef Driessen

Nederland-en-haar-dance-festivals..pdf (4 MB)
Download

Wat maakt de Nederlandse dance sector zo succesvol? Welke kansen biedt het aan de Nederlandse economie? En hoe kunnen andere sectoren in de economie profiteren van dit unieke Nederlandse digitale ecosysteem met een bereik van honderden miljoenen? Dit rapport geeft antwoord op deze vragen en gaat daarmee in op de schaalbaarheid van festivalinnovaties richting andere sectoren.

De wereldbevolking groeit hard

Door de bevolkingsaanwas zal het aantal megasteden, steden met meer dan 10 miljoen inwonersstijgen van 10 in 1990 naar 41 in 2030. Hoe zorgen we er voor dat al die mensen zich straks nog veilig, duurzaam en snel kunnen bewegen, zowel offline als online? Haal inspiratie uit ‘Nederland en haar dancefestivals’.

Bij een groeiend aantal dancefestivals wordt gratis kraanwater beschikbaar gesteld. Dit gebeurt onder het motto “als je een baas bent, dan neem je de leiding“. De technische innovatie die nodig is om dit kostenefficiënt te realiseren op afgelegen festivallocaties, kan worden ingezet in de nieuwe megasteden. Maar ook bij gebieden die tijdelijk kampen met een gebrek aan drinkwater.

Innovaties met betalen in de festivalindustrie leiden nu al tot kortere wachtrijen in andere sectoren. En ook online festivalinnovaties zijn interessant. Bij reisaanbieders, recreatieparken, hotels en restaurants wordt steeds later geboekt. Wat kunnen zij leren van de festivalorganisator die 180.000 kaarten in luttele minuten uitverkoopt?

Wiens agenda is leidend?

Succesvolle festivalorganisatoren realiseren zich in hoge mate dat het niet om hun eigen agenda gaat, maar om die van hun fans. Voegen zij hier geen relevantie meer (aan) toe, dan zijn zij zelf in no-time verdwenen. Deze en andere lessen zijn nu uitgewerkt in een nieuwe publicatie, waarin ook het nieuwe innovatieplatform Open House wordt toegelicht.

Bekijk Open House en enkele van haar innovatieve start-ups ook (na) op de live stream van Startup Friday.