FX Weekly – SNB neemt radicaal besluit

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly-19-January-NL.pdf (268 KB)
Download

De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft de bodem onder de EUR/CHF laten vallen. Dit besluit had drastische gevolgen voor de Zwitserse frank (CHF): de effectieve wisselkoers steeg met 14%. Vooral de euro kreeg het hierdoor zwaar te verduren, omdat een belangrijke koper is weggevallen. De valuta’s van Midden- en Oost-Europese landen moesten ook terrein prijsgeven door de vrees dat de waardestijging van in frank luidende leningen een negatief effect op hun economie hebben. De Japanse yen profiteerde van de voorkeur van beleggers voor als veilig beschouwde valuta’s.

Besluit SNB slaat in als een bom…

De Zwitserse centrale bank (SNB) maakte vorige week donderdag bekend dat de bodemkoers van 1,20 voor de EUR/CHF werd losgelaten, en verlaagde de rente met 50 bp naar -0,75%. De financiële markten werden hierdoor volledig verrast. In enkele lokale media was hierover wel gespeculeerd maar beleggers waren ervan overtuigd dat de SNB de koppeling met de euro zou handhaven.

20150119 FX Weekly NL

…en roept heftige marktreactie op

De markt reageerde heftig op het besluit van de SNB. Op een bepaald moment stond de frank ruim 27% in de plus tegenover zowel de Amerikaanse dollar (USD) als de euro. Later moest de frank deze winst voor een deel weer inleveren. De vrije val van de EUR/CHF illustreert dat omvangrijke stop-loss orders geactiveerd werden zodra de koers onder 1,20 zakte. Beleggers waren ervan uitgegaan dat deze koersbarrière niet doorbroken zou worden.

Vooruitzichten voor CHF gewijzigd

Voor de korte termijn verwachten wij dat de SNB zal proberen de koers van de frank te stabiliseren via een nog lagere rente, kwantitatieve verruiming of valuta-interventies. Afgaande op het besluit van vorige week liggen valuta-interventies niet voor de hand. Gegeven de recente koersstijging, lijken de meeste stop-loss en optiebarrières te zijn geslecht. Een verdere opmars van de frank moet dan ook komen van beleggers die actief frank kopen om nieuwe posities in te nemen. Dit gaat waarschijnlijk de komende maanden gebeuren. Na een periode van enige stabilisatie zal de frank dus vermoedelijk verder in waarde stijgen. Wij gaan onze voorspellingen voor de frank deze week herzien.

EUR/USD verder onder druk…

Nu de SNB de bodem onder de EUR/CHF heeft losgelaten, is er een belangrijker koper van de euro weggevallen. Dit is negatief nieuws voor de euro. Maar wij verwachten dat ook de EUR/USD verder onder druk komt. Waarschijnlijk zal de ECB op 22 januari een programma voor kwantitatieve verruiming bekendmaken. De ervaring in de VS leert dat kwantitatieve verruiming een negatief effect op de wisselkoers heeft zolang het programma loopt. Verder werken ook het verschil in economische groei en monetair beleid tussen de VS en de eurozone in het nadeel van de EUR/USD. Onze voorspelling is nu 1,10 eind 2015 en 1,00 eind 2016.

…maar zorgen over mondiale groei steunen de yen

De Japanse yen (JPY) steeg vorige week 2% in waarde tegenover de dollar. Hierbij speelden meerdere factoren een rol. Ten eerste steunden zorgen over een tragere groei van de wereldeconomie de yen. Ten tweede zorgde het geringere renteverschil tussen de VS en Japan voor neerwaartse druk op de dollar tegenover de yen. En ten derde had de afwikkeling van carry trades (in reactie op de koerssprong van de frank) een positieve uitwerking op de koers van de yen. Belangrijke koersbepalende factoren voor de yen in de komende week zijn de verkiezingen in Griekenland op 25 januari en het Chinese BBP-cijfer voor het vierde kwartaal.

De Canadese dollar verloor voor de achtste week op rij terrein als gevolg van de verdere daling van de prijs van ruwe olie. Bovendien bereikte de ondernemersvertrouwen in het bedrijfsleven het laagste niveau sinds 2012. Ook hier was de scherpe daling van de olieprijzen de grote boosdoener. Wij denken dat de Canadese centrale bank tijdens haar vergadering van 23 januari iets in verruimingsgezinde richting opschuift. De markt heeft de kans op monetaire verkrapping sinds begin dit jaar langzaam uitgeprijsd. Dit is in overeenstemming met onze visie.

Lagere olieprijzen en maatregelen van centrale banken beïnvloeden wisselkoersen van opkomende landen

Aan het begin van de week hadden de zwakke olieprijzen een direct effect op de valuta’s van opkomende landen. De Zuid-Koreaanse won (KRW), de Taiwanese dollar (TWD), de Indiase roepie (INR) en de Singaporese dollar (SGD) profiteerden van de lagere olieprijzen omdat deze landen grote netto importeurs van olie zijn. De Russische roebel (RUB) was opnieuw de zwakste munt.

RBI komt verrassend met tussentijdse renteverlaging

De Indiase centrale bank (RBI) verlaagde haar beleidsrente met 25 bp naar 7,75% na een ingelaste extra vergadering. Ook enkele andere tarieven werden verlaagd. Het tijdstip van deze rentestap was verrassend maar wij rekenden er al op dat de RBI binnen afzienbare tijd de rente zou gaan verlagen. Nu de dalende grondstoffenprijzen de totale inflatie en ook de kerninflatie drukken, is het verschil tussen de reporente en de CPI gestegen tot 300 bp. De RBI heeft eind 2014 aangegeven dat zij een meer verruimende koers wil gaan varen. Het beleid is niet meer gewijzigd sinds januari 2014 toen de rente werd verhoogd vanwege de onrust die eind 2013 en begin 2014 heerste rond de geleidelijk afbouw door de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) van haar aankoop-programma’s. De nieuwe beleidsindicatie van de RBI heeft de INR gesteund.

Verdere verruiming in aantocht

Wij voorzien een verdere ‘gedoseerde’ verruiming in China, India en Zuid-Korea. Ook in een aantal kleinere landen zien wij ruimte voor verruiming. In het algemeen vormen de verwachte renteverhogingen door de Federal Reserve vanaf halverwege dit jaar hierbij een remmende factor.

Midden- en Oost-Europese valuta’s onder druk

De valuta’s van Midden- en Oost-Europese landen waren vorige week om twee redenen uit de gunst. Ten eerste was er de vrees dat de verzwakking van de Russische economie een negatief uitstralingseffect in deze landen zal hebben. En ten tweede leidde de scherpe stijging van de Zwitserse frank tot bezorgdheid dat in frank luidende hypotheekleningen een negatief effect op de economie van deze landen zal hebben.

20150119 FX Weekly NL2

20150119 FX Weekly NL3