Infographic: Duurzaam investeren in de zorgsector

door: Anja van Balen

Ziekenhuizen hebben veel financiering nodig. Enerzijds omdat er veel materieel vast actief nodig is om de zorg uit te kunnen verlenen en anderzijds omdat er weinig eigen vermogen beschikbaar is. Het vast actief bestaat zowel uit panden als uit apparatuur. Voor het overgrote deel zijn deze activa gefinancierd met bankleningen. En is er weinig beschikbare vrije financieringsruimte. De apparatuur wordt vaak al vervangen voordat deze volgens de geldende normen is afgeschreven. Nieuwe technologie betekent immers vaak betere zorg en lagere inzet van personeel. Als de financiering hierop aansluit kun je flexibeler zijn in de besluitvorming. Leasing is een manier om dit te bereiken. Bij een samenwerking tussen de lease maatschappij en de leverancier worden een gebruikerstermijn en inruilvoorwaarden afgesproken waarop de lease kosten worden gebaseerd. Bijgevoegde infographic geeft inzicht in de uitdagingen waar ziekenhuizen voor staan en de rol van leasing.

ABNAMRO Diaconessen ziekenhuis