Hollywood, Skunk Works en de toekomst

door: Han Mesters

In een eerdere blog heb ik geschreven over de ‘disruptieve’ invloed van technologie op business modellen van bedrijven. Mij houdt de vraag bezig hoe we ons een beeld kunnen vormen van nieuwe technologieën in de toekomst.

Interstellar-

Hollywood als trendwatcher

Misschien dat Hollywood het in dit opzicht beter doet dan de trendwatchers die we nu zo langzaam aan allemaal kennen (Met uitzondering van de Amerikaan Watts Wacker waarbij ik in een volgend blog langer stil zal staan).

De laatste decennia is er een stroom van Hollywood films verschenen die elk op hun manier een beeld geven wat ons in de toekomst te wachten staat. Ik denk dan aan kaskrakers als: Minority Rapport, Twelve Monkeys, The Matrix, Oblivion, Mission to Mars, World War Z, Prometheus en – heel recent – Interstellar. Op het eerste gezicht lijken de science fiction films uit Hollywood hersenspinsels van over-creatieve film script schrijvers. In de film ‘Minority Report’ met Tom Cruise uit 2002 (ruim voor het Ipad tijdperk) zien we echter goed doordachte manieren van interactie met computers die nu minder vreemd lijken dan in 2002. De film ‘Twelve Monkies’ (1995) roept associaties op met Ebola nu.

Skunk works en Ben Rich

Ik ben op basis van een aantal redenen geïnteresseerd in dit soort films. In de eerste plaats vanwege mijn vorige baan. Binnen ABN Amro werkte ik van mei 2000 tot oktober 2006 als analist en portfolio manager binnen de divisie vermogensbeheer. Ik richtte mij op de sectoren transport en  dienstverlening. Soms had ik samen met een collega ook gesprekken met de grote beursgenoteerde defensie bedrijven zoals Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman en Raytheon. We wilden altijd graag weten hoeveel geld zij in welke projecten investeerden. Bij alle spelers was daar helaas geen volledige transparantie: in de presentatie voor investeerders waren er grote (Black) projecten van miljarden dollars waar ‘classified’ achter stond. Dat heeft mij nieuwsgierig gemaakt en op een speurtocht gezet naar ‘black projects’ en ‘Skunk Works’ (Lockheeds geheime R&D afdeling).

In de tweede plaats werd uit de vele gesprekken met de top defensie bedrijven al gauw duidelijk dat militaire technologie ongeveer 30 jaar vooruit loopt op civiele technologie. Wat betekent dat? Zou het ook kunnen betekenen dat er op plekken als de Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) ontdekkingen hebben plaatsgevonden die geleid hebben tot een ‘paradigma shift’: een ontdekking die gelijk gesteld kan worden aan Einstein’s relativiteitstheorie uit 1905?
Het verhaal gaat dat de directeur van Skunk Works, Ben Rich, op zijn sterfbed in 1995 zei dat ‘we already have the means to travel among the stars, but these technologies are locked up in black projects, and it would take an act of God to ever get them out to benefit humanity. Anything you can imagine, we already know how to do’. Een andere uitspraak van hem was dat ‘all points in time and space are connected’. Deze laatste opmerking deed mij denken aan de recent verschenen film Interstellar. In die film gaat een ruimtepionier op zoek naar een alternatief voor de aarde. In de nabije toekomst is de aarde namelijk uitgeput; oogsten mislukken door schimmels en stofwolken en voedsel is schaars. Zijn missie voert langs wormgaten en zwarte gaten. Wormgaten zijn volgens sommige natuurkundige plekken waar tijd en ruimte samenkomen en mogelijk ‘poorten’ bestaan naar voor ons onbekende dimensies.

Betrouwbaarheid van films als het gaat over de toekomst

Voor diegenen die zijn opgegroeid met Captain Kirk en Star Trek uit de jaren zeventig, was de mobiele telefoon zoals we die nu kennen geen schokkende innovatie. ‘Beam me up Scotty’, is een bekende quote voor mensen uit mijn generatie.
Minder bekend is de voorspellende kracht van een scene uit de film ‘The Fifth Element’ (1997) met Bruce Willis. In die scene wordt na een crash een lichaam opnieuwd ‘geprint’ in een geavanceerde machine die in staat is een mens weer tot leven te wekken (opnieuw te maken) met slechts een kleine hoeveelheid DNA.
Nu, bijna 20 jaar later printen we de eerste menselijke organen met een soortgelijke technologie….
What’s next? Synthetisch DNA?