Hogere prijzen voor basismetalen volgend jaar

door: Casper Burgering

Industriele Metalen Monitor-nov 2014.pdf (643 KB)
Download

• Terwijl overcapaciteit de prijzen in de staalindustrie en de ijzerertsmarkt drukt…
• … nemen de prijzen van basismetalen volgend jaar toe vanwege de economische vooruitzichten
• Chinese importgroei industriële metalen zal afzwakken, maar niveau blijft hoog

Prijsvooruitzicht basismetalen blijft positief

forecast pics NLDe macro-economische omstandigheden zijn nog steeds goed. De economische vooruitzichten en de verwachtingen van de grote metaal consumerende landen werken gunstig uit op de vraag in de cyclische industriële metaalmarkten. Voor aluminium verwachten we dat de prijzen verder toenemen, hoewel het tempo van de stijging langzaam zal blijven. De huidige voorraden uitgedrukt in aantal weken consumptie is nog steeds hoog in historische perspectief en dit voorkomt significante prijsstijgingen op de korte termijn. Voor koper verwachten we ook sterkere prijzen, maar het groeitempo zal relatief laag blijven. De prijs wordt in dit stadium ingegeven door macro-economische ontwikkelingen, en die kunnen erg volatiel zijn. Wat betreft nikkel verwachten we dat op de korte termijn de prijs zal aansterken. Dit zal echter eerder het gevolg zijn van geruchten over overheidsbeleid dan daadwerkelijke verbeteringen in de vraag naar nikkel. De lange termijn vooruitzichten voor de vraag zijn gunstiger. De vooruitzichten voor zink zijn op lange termijn ook goed, wat meer aanbodgedreven is (beperktere beschikbaarheid van ertsen). De prijzen in de staalsector zullen naar verwachting laag blijven zolang overcapaciteit boven de markt blijft hangen (China, Europa) en de Chinese subsidies (energie en export) van kracht blijven. Er zijn echter geruchten dat de Chinese exportkortingen zullen worden geschrapt, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Ook de ijzerertsprijs zal zwak blijven, maar een einde jaars rally van de vraag kan de prijs weer doen opveren. De cokeskolen prijzen zullen toenemen door toenemende krapte op de markt.

Voor meer analyse en achtergronden, download de publicatie (zie boven).