FX Weekly – Yen en pond uit de gunst

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly-17-November-nld.pdf (209 KB)
Download

De Japanse yen en het Britse pond sloten vorige week de valutaire rij. De yen had vooral te lijden onder de oplopende renteverschillen, de verwachte uittocht van beleggingskapitaal en de politieke onzekerheid. Het pond werd gedrukt door het verruimingsgezinde commentaar vanuit de Britse centrale bank, de lagere inflatieverwachtingen en de onzekerheid rond het Britse EU-lidmaatschap. De Nieuw-Zeelandse dollar en de Australische dollar profiteerden van betere economische cijfers terwijl de euro wat heen en weer schommelde. Wij denken nog altijd dat de Amerikaanse dollar verder in waarde zal stijgen.

De yen is nog altijd uit de gunst …

De Japanse yen (JPY) daalde voor de vierde week op rij. Meerdere factoren speelden hierbij een rol. Om te beginnen het groter wordende renteverschil in het voordeel van de VS. Verder hevelden beleggers in versneld tempo kapitaal over naar het buitenland. Nog een andere negatieve factor was de politieke onzekerheid in Japan. De kans is toegenomen dat premier Abe de geplande verhoging van de omzetbelasting met twee procentpunt uitstelt van oktober 2015 naar april 2017. Politici, consumenten, academici en beleggers zijn namelijk bang dat de economie niet sterk genoeg is voor een nieuwe ronde belastingverhogingen. Uit een studie van de Liberaal-Democratische Partij van premier Abe het volgende. Een uitstel van achttien maanden is goed voor vermoedelijk 0,5 procentpunt extra economische groei. Verder zal deze extra groei meer belastinggeld voor de schatkist zal opleveren dan een verhoging van de omzetbelasting. Het monetair beleid van de Japanse centrale bank legt waarschijnlijk een plafond boven de binnenlandse rendementen, waardoor de reële binnenlandse rente wellicht laag blijft. Beleggers zullen dan vermoedelijk ook in het buitenland naar rendement blijven zoeken. Dit zal naar verwachting de koers van de yen verder drukken.

20141117 FX weekly NL 1

 … en het pond ook

De stemming rond het Britse pond (GBP) is ook verslechterd. Het pond behoorde vorige week tot de zwakste valuta’s. Hoe komt het dat het pond uit de gratie is geraakt? Ten eerste liet de Britse centrale bank weten dat de rente mogelijk later wordt verhoogd dan eerder is aangegeven. Het is nog maar vijf maanden geleden dat de financiële markten rekenden op een eerste rentestap eind dit jaar. Inmiddels gaan beleggers ervan uit dat de rente pas in het laatste kwartaal van 2015 voor het eerst wordt verhoogd. Ten tweede blijkt de inflatie lager te zijn dan verwacht. Dit zorgt voor neerwaartse druk op de rente. Tot slot is de politieke onzekerheid recent toegenomen. Gevreesd wordt dat het Verenigd Koninkrijk misschien uit de EU stapt.

NZD en AUD presteren bovengemiddeld …

De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) en de Australische dollar (AUD) deden het beter dan de andere belangrijke valuta’s. De Nieuw-Zeelandse dollar won vorige week terrein doordat de cijfers over de binnenlandse economie sterker waren dan verwacht. Zo is in oktober de productiegroei in de verwerkende industrie versneld en zijn de huizenprijzen sterk gestegen. De centrale bank zorgde vorige week wel voor een verrassing: volledig onverwacht drukte zij de hoop de kop in dat de maatregelen om de woningmarkt af te koelen, mogelijk worden versoepeld. Hierdoor is het waarschijnlijker geworden dat het monetair beleid ongewijzigd blijft. Al met al zien wij beperkte ruimte voor een verdere stijging van de NZD/USD naar 0,80. Wij denken dat de koers later dit jaar zal dalen richting 0,77.

De Australische dollar (AUD) werd ook geholpen door sterke binnenlandse macrocijfers. Het ondernemingsklimaat bereikte in oktober het hoogste niveau sinds 2008 en het consumentenvertrouwen is in november verder verbeterd. Wij verwachten dat onze voorspelling voor de AUD/USD eind dit jaar op 0,86 wordt gehaald.

… terwijl EUR/USD vrij stabiel was

De EUR/USD bewoog zich vorige week binnen een nauwe bandbreedte (1,24 – 1,25). Beleggers waren in afwachting van nieuwe ontwikkelingen die het valutapaar in een bepaalde richting zouden duwen. Waarschijnlijk pakt de EUR/USD binnenkort weer de dalende trend op onder invloed van betere Amerikaanse macrocijfers en naar boven bijgestelde verwachtingen voor de Amerikaanse rente in 2015. Wij handhaven onze voorspelling voor eind dit jaar op 1,15.

Valuta’s opkomende landen overwegend lager

De meeste valuta’s van opkomende landen verloren vorige week terrein. De Braziliaanse real (BRL) en de Russische roebel (RUB) behoorden tot de grootste verliezers. De Braziliaanse real had vooral te lijden onder de onzekerheid rond de benoeming van een nieuwe minister van Financiën en de zorgen over de economische vooruitzichten. De Russische roebel ging gebukt onder de verdere daling van de olieprijzen. De lagere olieprijzen drukten inderdaad de koersen van olie-exporterende landen terwijl de valuta’s van olie-importerende landen hiervan juist profiteerden. De valuta’s van Aziatische landen waren ook zwak, in navolging van de yen. De sterkste stijger binnen het opkomend universum was de Hongaarse forint (HUF). De regering van Hongarije maakte bekend dat kredietnemers hun hypotheek in vreemde valuta’s in HUF kunnen converteren tegen de koers van 7 november. Door dit besluit worden de verliezen verkleind die banken kunnen lijden op de conversie van leningen in vreemde valuta’s naar Hongaarse forint. Hiermee komt er een einde aan de lang slepende kwestie van schulden van huishoudens in vreemde valuta’s. Dit besluit en de sterker dan verwachte BBP-groei in het derde kwartaal gaven de forint een steun in de rug.

20141117 FX weekly NL 2

20141117 FX weekly NL 3