FX Weekly – BoJ en Fed zorgen voor actie

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly - 3 november 2014 - BoJ en Fed zorgen voor actie.pdf (55 KB)
Download

De yen ging in de uitverkoop na het besluit van de Japanse centrale bank om haar monetair beleid zowel kwalitatief als kwantitatief verder te verruimen. De Amerikaanse dollar kreeg juist de wind flink in de zeilen door optimistischer geluiden vanuit het FOMC. De euro begon de week goed maar moest later de winst tegenover de dollar weer inleveren. Deze week zal de ECB zich waarschijnlijk verruimingsgezind genoeg opstellen om de euro onder druk te houden. Wij zijn ervan overtuigd dat de Amerikaanse dollar verder terrein gaat winnen, vooral tegenover de euro, de yen en de Australische dollar.

Yen daalt na verdere monetaire verruiming door BoJ

De Japanse yen (JPY) werd op grote schaal van de hand gedaan. Dit was na de aankondiging door de Japanse centrale bank (BoJ) dat zij circa 80 biljoen yen per jaar in plaats van de huidige 60-70 biljoen yen aan liquiditeit in de economie gaat pompen. Dit bericht kwam voor de financiële markten als een complete verrassing. De marktconsensus was dat de BoJ pas in het eerste kwartaal van 2015 in actie zou komen. De BoJ gaat Japanse staatsobligaties (JGB’s) opkopen in zo’n tempo dat het uitstaand bedrag met circa 80 biljoen yen per jaar toeneemt, 30 yen biljoen meer dan nu. De gemiddelde resterende looptijd van aangekochte JGB’s wordt met zo’n drie jaar verlengd naar ongeveer 7-10 jaar. Verder gaat de BoJ meer Exchange Traded Funds (ETF’s) en Japanse Real Estate Investment Trusts (J-REIT’s) opkopen. Dat is respectievelijk circa JPY 3 biljoen en circa JPY 90 miljard per jaar meer, ongeveer een verdrievoudiging. De omvang van de aankoop van Commercial Paper (CP) en bedrijfsobligaties wijzigt niet. Gezien de zwakke ontwikkeling van de vraag en de scherpe daling van de olieprijzen hadden wij de uitbreiding van het aankoopprogramma voorzien (zie BoJ Watch van 30 oktober ‘Verdere verruiming in het verschiet’). Het besluit tot deze kwalitatieve en kwantitatieve verruiming werd genomen met vijf tegen vier stemmen. Door het uiteenlopende monetaire beleid gaat de yen verzwakken richting 115 tegenover de dollar eind dit jaar. Een eventueel herstel van de yen zal waarschijnlijk van beperkte omvang zijn: Japanse levensverzekeraars gaan hun vermogen naar verwachting meer beleggen in het buitenland omdat het rendement in Japan achterblijft.

Dollar wint terrein na optimistischer FOMC

De Amerikaanse dollar (USD) steeg vorige week nadat leden van het FOMC, het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank (Fed), zich optimistischer toonden over de Amerikaanse economie. Zij hadden het expliciet over “solide banengroei en lagere werkloosheid” en merkten op dat “de onderbenutting van de arbeidscapaciteit geleidelijk afneemt”. De stemming in het FOMC was 9 tegen 1, met bovendien een verruimingsgezind lid als dissident. Dit duidt erop dat het FOMC opschuift in restrictieve richting. Wij denken nog steeds dat de Fed de rente voor het eerst halverwege 2015 verhoogt en dat de dollar terrein wint naarmate de markten hun renteverwachtingen naar boven bijstellen.

 

141103-FX1

Euro komt na goed begin weer onder druk

Aanvankelijk herstelde de euro zich vorige week wat. De financiële markten waren minder somber over de economie van de eurozone, ondanks de tegenvallende Ifo-indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen. Na de bijeenkomst van het FOMC en de restrictiever getinte verklaring ging de EUR/USD omlaag. Deze week besluit de ECB over haar monetair beleid. In brede kring wordt gerekend op verdere monetaire verruiming. ECB-president Draghi staat voor de uitdaging om de financiële markten tevreden te stellen en zo de euro onder druk te houden. Wij denken dat Draghi zich zeer gematigd zal opstellen maar verdere kwantitatieve verruiming zit er nu nog niet in. Als het zover is, zal dit volgens ons niet via de aankoop van staatsobligaties gebeuren maar eerder door de uitbreiding van aankoopprogramma’s voor andere effecten. De EUR/USD heeft ons koersdoel van 1,25 voor eind dit jaar al bereikt. Het risico is toegenomen dat een verdere daling optreedt zodra de markten hun verwachtingen voor renteverhogingen door de Fed in 2015 gaan bijstellen.

 

141103-FX2