Wie heeft mijn beha gehackt?

door: David Kemps

Naast computers, tablets en smartphones, worden steeds meer andere apparaten gekoppeld aan het internet. Nu alles met elkaar in verbinding staat via wifi en NFC, ontstaat er ook steeds meer angst voor hackers. Dat er is ingebroken op de computers van het Amerikaanse Home Depot is ernstig, maar ver weg. De iCloud-hack waarbij privé-foto’s van BN’ers werden verspreid, komt al een stuk dichterbij. Maar kunnen ze straks ook je auto, thermostaat of beha hacken?

 

Gemak versus privacy

Naar verwachting gaan er binnen tien jaar miljarden apparaten online; een Internet of Things (IoT). In december 2013 voorspelde onderzoeksbureau Gartner al dat er in 2020 meer dan 26 miljard connected devices zijn: van smartphones tot sprinklerinstallaties en van ovens tot auto’s. In de meest recente Hype Cycle (juli 2014) staat IoT in de top van de cyclus. Ongetwijfeld gaat dit ons veel comfort, gemak en efficiency opleveren. Maar er verschijnen de laatste tijd steeds meer berichten in de media over de aantasting van onze privacy door al die slimme apparaten.

 

Slimme kleding

Tijdens de uitreiking van de Retailer of the Year Award op 15 september bij ABN AMRO, gaf Billie Whitehouse een bijzondere voordracht over haar werk met smart textiles. De Australische modeontwerpster verwierf wereldfaam met het project Fundawear, waarbij zij voor Durex experimenteel ondergoed ontwierp dat je op afstand met een iPhone-app kunt laten vibreren. Dit slimme ondergoed is gericht op mensen die een relatie op afstand hebben en toch onderling contact willen houden. Naast de enorme mediahype die dit ondergoed veroorzaakte, rees ook de vraag of het systeem wel veilig is. Een buitenstaander die je beha kan laten trillen is wel een flinke inbreuk op je privacy.

fundaweardest1

Eenvoudig te hacken

Recent onderzoek van HP (juli 2014) toont aan dat 70% van al die slimme apparaten vrij eenvoudig kunnen worden gehackt. Veel van deze connected devices blijken een te simpel wachtwoord te hebben, of de data wordt niet versleuteld. Naast inbraakgevoeligheid, speelt ook de vraag of we er zelf goed mee om kunnen gaan. Vragen wearables als de Google Glass om een nieuwe etiquette? Amerikaans onderzoek geeft aan dat voor 72% van de ondervraagden niet de prijs, maar juist de kans op privacy-schending de grootste barrière is voor de aanschaf van zo’n slimme bril.

 

Hart in de cloud, kop in het zand?

Ook het Rathenau Instituut vroeg zich af of we wel om kunnen gaan met deze intieme technologie. Duizenden jaren lang waren onze technieken naar buiten gericht, om onze omgeving te beheersen. Nu is er een ontwikkeling ingezet waarbij techniek naar binnen is gericht. De mogelijkheden om via wearables lichaamsfuncties te meten en monitoren zijn indrukwekkend. Maar quantified self heeft pas zin als je vitale data opslaat in de cloud en vergelijkt met die van anderen. Wie hebben er toegang tot deze gegevens, en wat kunnen ze ermee? Mag justitie je verhoogde hartslag op Facebook gebruiken als bewijs bij een misdrijf? Kan een verzekeraar je weigeren op basis van je insulinespiegel? Wordt elk sollicitatiegesprek een leugentest?

Over zes jaar zijn er 26 miljard slimme apparaten op deze wereld. Een zegen of een ramp? Pasklare antwoorden zijn er niet, maar stof tot discussie is het zeker.

Meer weten over onze Smart Future en de toekomst van slimme kleding? Lees het ABN AMRO-rapport Smart Future hier.