Stand van de Industrie – oktober

door: Casper Burgering

Stand vd Industrie-okt 2014.pdf (2 MB)
Download

De Stand van de Industrie blijft ook in oktober positief. De meeste indicatoren staan er nog steeds gunstig bij. Dit staat in schril contrast met de situatie in Duitsland, onze belangrijkste handelspartner. Daar daalde de export scherp, namen de fabrieksorders af, kromp de industriele productie en eindigde de PMI voor de verwerkende industrie eveneens in krimpgebied. De kans van een afzwakking van indicatoren voor de Nederlandse industrie is daarmee groter geworden.stand oktober

Meeste industriele ondernemers nog positief

Veel industriële ondernemers ervaren het ondernemingsklimaat in september nog als gunstig. Een aantal indicatoren geeft dit aan. De PMI voor de verwerkende industrie staat nog boven de 50 neutrale grens. Daarnaast staan vrijwel alle onderdelen van de PMI in september in gunstig territorium en ook boven hun lange termijn gemiddelde.

sentiment oktoberOok het oordeel over de orderportefeuille houdt stand in september. Daarnaast is het oordeel over het economisch klimaat in veel branches nog gunstig, met een uitschieter in de elektrische apparaten industrie. In de basismetaalindustrie is dit oordeel echter sterk negatief. Het producentenvertrouwen is afgezwakt en staat met -0,2 bovendien onder het lange termijn gemiddelde.

Arbeidsmarkt industrie laat gevarieerd beeld zien

In september is de vacature-indicator weer onder de nul uitgekomen. Vijf maanden stond de indicator licht in de plus, maar kon die stand niet vasthouden of verder uitbreiden. De index werd in september vooral gedrukt door de daling van het sentiment in de industrie en in de dienstensector. De ondernemers in de bouwsector bleken juist meer optimistisch. Van de drie genoemde sectoren heeft de dienstensector het zwaarste gewicht.arbeidsmarkt okt

Het aantal uitzenduren van flexwerkers in de industrie zit nog steeds in de lift. In de 9e periode nam het aantal uitzenduren met 8% joj toe. Daarentegen nam de PMI over werkgelegenheid verder af. Ondanks dat de relatie tussen de twee indicatoren door de tijd heen groot is, ontwikkelingen de twee reeksen zich nu in tegengestelde richting.

Het toenemen van het aantal uitzenduren staat in verband met de broosheid van de Nederlandse economie en die van de eurozone. Ondernemers willen in dist stadium niet al te veel risico nemen en bouwen zij eerst een flexibele schil op, om eventuele onvoorziene schokken in de economie op te kunnen vangen.