Prijzen grondstoffen dalen verder

door: Marijke Zewuster , Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

Quarterly-commodity-outlook-Q4-2014.pdf (2 MB)
Download

De absolute winnaar van het derde kwartaal, qua gerealiseerde prijsstijging, was de gasprijs in Europa (TTF). De voornaamste reden voor deze sterke stijging lag echter in de enorme daling van het voorafgaande kwartaal. Winstnemingen, maar ook de onzekerheid van gasleveringen van Rusland aan Europa, resulteerden in een aanzienlijk prijsherstel. Agrarische grondstoffen lieten een sterk wisselend beeld zien. De prijzen voor cacao en koffie stegen (als gevolg van angst voor Ebola in cacao-producerende landen, en onrust met betrekking tot de gevolgen van de extreme droogte in Brazilië eerder dit jaar voor de 2015/16 koffieoogsten. De granen lieten sterke dalingen zien als gevolg van beter dan verwachte oogsten. Tot slot daalden ook alle edelmetalen als gevolg van een sterkere dollar en het sluiten van speculatieve (long) posities. Basismetalen kwamen onder druk door naar beneden bijgestelde verwachtingen voor de macro-economie en de gevolgen van een sterk aanbod.

De daling die de CRB index liet zien in juli werd doorgezet in de afgelopen drie maanden. Daarmee werd de grote stijging van de eerste zes maanden in 2014 volledig teniet gedaan en heeft de CRB index het laagste niveau bereikt sinds juni 2012. Deze daling van bijna 14% sinds de ‘high’ in juni, werd vooral gestuwd door de daling van WTI crude olieprijzen. WTI, draagt voor 23% bij aan het rendement van de CRB index en daalde met 25% sinds juni. Koffie was de grootste stijger die meeweegt in de CRB index. De stijging van 15% wordt voor 5% meegenomen. Op 30 oktober 2014 is de CRB index gedaald met ruim 3%.

Volgens ons zijn de financiële  markten te negatief over de vooruitzichten van de mondiale economie. Wij verwachten dat beter dan verwachte economische cijfers het sentiment zal doen verbeteren. Dit zal een positief effect hebben op cyclische grondstoffen waarbij vraag en aanbod redelijk in balans zijn. Zo verwachten wij bijvoorbeeld dat basis metalen goed zullen presteren, mede geholpen door het feit dat de dollar weinig effect heeft op het resultaat van basismetalen. De grootste uitdaging voor de energiemarkt blijft het overaanbod. Dit is de voornaamste reden dat wij lagere olieprijzen voorzien in 2015. Ook de door ons verwachte stijging van de dollar zal een negatieve uitwerking hebben op grondstofprijzen zoals goud en olie. Overproductie is ook de belangrijkste drijfveer voor de granenmarkt, terwijl angsten voor lagere (over-)productie de toon zet voor koffie en suiker. Een mogelijke uitbraak van Ebola in Ivoorkust en Ghana kan de uitvoer van de ruime voorraad cacao in gevaar brengen.

 

Bijgaand de Nederlandstalige samenvatting van de Quarterly Commodity Outlook:

NL-samenvatting-Quarterly-Commodity-Outlook-Q4-2014.pdf (312 KB)
Download

Hier vindt u de complete Engelstalige Quarterly Commodity Outlook: