FX Weekly – Hoger en hoger

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly - 6-October 2014 - Hoger en hoger.pdf (94 KB)
Download

De Amerikaanse dollar bereikt steeds grotere hoogten en werd hierbij vorige week geholpen door het beter dan verwachte rapport over de werkgelegenheid in de VS. De USD-index is hard op weg naar het hoogtepunt van 2010 en de EUR/USD is dichtbij onze voorspelling van 1,25 eind dit jaar. De valuta’s van de opkomende landen ondervonden de kracht van de dollar.

Werkgelegenheidsrapport stuwt dollar naar grote hoogten

Aanvankelijk liet de Amerikaanse dollar (USD) vorige week een wisselend koersverloop zien. Dit kwam hoofdzakelijk door de wisselvallige cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. De euro stond vorige week onverminderd onder druk. Door de lagere inflatiecijfers voor de eurozone werd de verwachting sterker dat de ECB de monetaire teugels verder zou laten vieren. Op donderdag veerde de EUR/USD na het rentebesluit van de ECB even op, dankzij de minder verruimingsgezinde toon van ECB-president Mario Draghi. Na de persconferentie en het aansluitende het vragenuurtje moest de euro al weer terrein prijsgeven. Op vrijdag verscheen in de VS het werkgelegenheidsrapport. Dit was veel beter dan verwacht. Dat had een tweeledig effect: de financiële markten stelden hun verwachtingen ten aanzien van de renteverhogingscyclus door de Fed naar boven bij en de dollar rukte over de hele linie op. Zo daalde de EUR/USD naar 1,2501 en ging de USD/JPY weer richting 110. De USD-index is hard op weg naar het hoogtepunt van 88,40 in 2010. Wij denken dat de dollar de komende maanden nog sterker wordt.

 

141006-FX1

Centrale banken maken pas op de plaats

De algemene verwachting is dat de Japanse centrale bank (BoJ) haar monetair beleid deze week ongewijzigd laat. Het vorige week verschenen Tankan-rapport over het derde kwartaal stelde de BoJ vermoedelijk gerust. Volgens dit rapport gaan grote bedrijven meer investeren en zijn de omstandigheden en vooruitzichten voor grote industriële ondernemingen nog steeds positief en stabiel. Bovendien verbetert de werkgelegenheidssituatie, wat gunstig is voor de loongroei. Hier staat tegenover dat niet-industriële ondernemingen minder optimistisch zijn over de toekomst. Volgens een recent onderzoek van de Japanse Kamer van Koophandel vindt 80% van de geënquêteerde bedrijven het niet wenselijk dat de koers van de Japanse yen (JPY) onder 109 ligt tegenover de dollar. Wij hebben het vermoeden dat de negatieve stemming rond de yen veeleer is ingegeven door de recente sterke depreciatie van de munt dan door het huidige koersniveau. In de regel gaat bij een verzwakkende munt de winst als percentage van de omzet omhoog in zowel de verwerkende als de niet-verwerkende industrie. Volgens het recente Tankan-rapport stijgt de nettowinst over boekjaar 2014 in alle sectoren met 1,5% j-o-j. Al met al denken wij niet dat een zwakke munt slecht is voor de economie. Wij handhaven ons standpunt dat de BoJ haar monetair beleid later dit jaar waarschijnlijk verder zal verruimen en dat de yen in waarde zal dalen tot 115 tegenover de dollar.

Ook voor wat betreft de Australische centrale bank (RBA) is de algemene verwachting dat deze de rente voorlopig ongemoeid laat. De krimp in de dienstensector sinds februari dit jaar blijft een punt van zorg voor de RBA. In reactie op de huidige kracht van de huizenmarkt zal zij vermoedelijk later dit jaar kredietrestricties en andere macroprudentiële maatregelen aankondigen. Dat zal zowel betrekking hebben op woningen voor zowel eigen gebruik als op beleggingsobjecten. De RBA is blij met de daling van de Australische dollar (AUD) in de afgelopen maand maar vindt de koers naar historische maatstaven nog altijd hoog, zeker gezien de daling van de grondstoffenprijzen. Omdat volgens technische indicatoren de AUD ‘oververkocht’ is, sluiten wij op de korte termijn een tijdelijke opleving richting 0,89-0,90 niet uit maar onze voorspelling blijft 0,86 voor eind 2014 en 0,80 eind 2015.

Valuta’s opkomende landen krijgen nieuwe klappen

De valuta’s van opkomende landen zaten vorige week opnieuw in de hoek waar de klappen vielen. Zo moest de Braziliaanse real (BRL) 3% inleveren tegenover de dollar door de onzekerheid over de afloop van de presidentsverkiezingen en de teleurstellende begrotingscijfers. In Azië daalde de Zuid-Koreaanse won (KRW) ruim 1% in waarde als gevolg van de aanhoudende zorgen dat de zwakke yen de concurrentie-kracht van exporterende bedrijven zal aantasten. De gepubliceerde macrocijfers vielen in het algemeen tegen. Zo bereikte de inflatie in september het laagste niveau sinds februari dit jaar. De Indonesische roepia (INR) zakte weg tot de laagste stand in acht maanden doordat de handelsbalans onverwacht omsloeg in een tekort. Verder bestaat de vrees dat de nieuwe president Widodo de strenge hervormings-maatregelen zal afzwakken omdat de oppositie ruim 60% van de zetels in het parlement heeft.

 

141006-FX2

 

141006-FX3