Randstad bepaalt ontwikkelingen Nederlandse bouwsector

door: Madeline Buijs

Sector-update-bouw-Randstad.pdf (267 KB)
Download

De Randstad is het grootste en belangrijkste landsdeel voor de bouwsector. In 2013 werd 42% van de woning- en utiliteitsbouw hier behaald. Ook wordt er in de Randstad meer in de infrastructuur geïnvesteerd dan in de andere drie landsdelen bij elkaar. In het eerste halfjaar van 2014 daalde de bouwproductie in de Randstad nog, maar minder hard dan de bouwproductie in Nederland als geheel. Wel zijn de vooruitzichten positief voor de woning- en utiliteitsbouw. De infrastructurele projecten blijven nog wat achter. In Noord-Holland en Utrecht bepalen de grote steden de ontwikkeling van de bouwsector. In Zuid-Holland is dit minder het geval. Door de sterke dynamiek heeft de bouw in de Randstad niet te maken met de gevolgen van de vergrijzing en krimpende bevolking. Dit betekent tegelijkertijd ook dat de provincies in de Randstad niet kunnen profiteren van het aanpassen van woningen voor de ouder wordende bevolking.