Nieuwe bedrijfsmodellen bieden onvoldoende compensatie aan structurele marktdruk

door: Eric Huliselan

Sector-prognoses-zakelijke-dienstverlenening-sept-2014-def1.pdf (471 KB)
Download

De opleving van de economie is een gunstige basis voor marktgroei binnen de sector zakelijke dienstverlening. Structurele ontwikkelingen blijven echter een negatieve invloed uitoefenen op de markt. Zo is er sprake van een permanente druk op de tarieven van standaardwerk, betreden spelers uit andere sectoren de markt en verrichten cliënten meer werk in eigen huis. Als antwoord hierop zetten zakelijke dienstverleners hun kennis en expertise meer in voor het oplossen van problemen van hun afnemers. Hiermee verhogen ze hun toegevoegde waarde en markt. Het kost echter tijd voordat de nieuwe bedrijfsmodellen compensatie bieden aan de negatieve structurele factoren. Dit betekent dat sommige branches ondanks het economisch herstel moeite hebben om op korte termijn hun omzet en volume op peil te houden.