Weekly Valuta’s – Amerikaanse dollar krijgt vleugels

door: Georgette Boele , Roy Teo

De Amerikaanse dollar bereikte de hoogste koers sinds september 2013, dankzij de verwachting dat de Fed de rente mogelijk eerder verhoogt dan tot nu toe in de markt werd aangenomen. In tegenstelling tot de dollar verloor de euro terrein. Oorzaak: de verwachting dat er meer monetaire verruiming door de ECB volgt. Het Britse pond kwam na lagere inflatiecijfers onder druk. De munt veerde echter op toen uit de notulen van het beleidscomité van de Britse centrale bank bleek dat twee leden voor verhoging van de rente hadden gestemd. De Japanse yen verloor terrein door de ongunstige renteverschillen en de verwachte verdere uitstroom van kapitaal.

 

Divergentie in monetair beleid steunt de dollar

De Amerikaanse dollar (USD) kende over de hele linie een sterke week. Aan het begin van de week boden sterker dan verwachte macrocijfers steun aan de dollar. Vervolgens bleken de notulen van het FOMC, het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank (Fed), minder verruimingsgezind te zijn dan verwacht. Bovendien zinspeelden Fed-functionarissen op een restrictievere beleidskoers. Als gevolg hiervan liepen de Amerikaanse obligatierendementen en de verwachtingen voor de Amerikaanse driemaands rente op. Daarop won de dollar over de hele linie terrein en bereikte de hoogste koers sinds september 2013. De stemming rond de dollar was dus al vóór de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen op het symposium in Jackson Hole positief. Beleggers stelden zich echter afwachtend op uit vrees dat Yellen zich juist gematigder zou uitlaten ter compensatie van het minder gematigde commentaar van andere FOMC-leden. Dit deed zij niet, waardoor de dollar meer terrein won. Aan de andere kant van de oceaan klonk ECB president Draghi verruimingsgezind waardoor de euro verder on druk kwam. Onze eindejaarsvoorspelling van 1,30 voor de EUR/USD is binnen bereik.

 

Japanse yen verliest terrein

De Japanse yen (JPY) was vorige week de zwakste munt. De sterkere Amerikaanse dollar en de hogere Amerikaanse rendementen speelden hierbij een rol. De koers van de yen werd ook gedrukt door de marktverwachting dat Japanse beleggers, met inbegrip van het staatspensioenfonds, meer kapitaal in het buitenland gaan beleggen. Volgens gegevens van het Japanse ministerie van Financiën hebben binnenlandse beleggers sinds het begin van het lopende begrotingsjaar (april) tot en met 15 augustus JPY 5,82 biljoen belegd in buitenlandse obligaties. In dezelfde periode vorig jaar was dit JPY 3,35 biljoen. Terwijl in het hele begrotingsjaar 2013/2014 dit JPY 4,73 biljoen bedroeg. Ook hebben binnenlandse beleggers belegd in buitenlandse aandelen.

 

Het herstel van de binnenlandse bestedingen zwakte in juli jaar-op-jaar verder af, zij het minder sterk dan in het tweede kwartaal. Dit impliceert dat het herstel van de economische groei mogelijk trager verloopt dan de Japanse centrale bank in haar prognose heeft voorzien. De weg is daarom vrij voor verdere monetaire stimulering op een later moment.

Renteverwachtingen bepalen koers van Britse pond

In het Verenigd Koninkrijk is de totale inflatie afgezwakt van 1,9% j-o-j naar 1,6%, hoofdzakelijk door de daling van de kerninflatie van 2,0% j-o-j naar 1,8%. De koers van het Britse pond (GBP) zakte sterk in na de bekendmaking van deze inflatiecijfers. Sinds begin juli is de GBP/USD meer dan 3,5% gedaald omdat beleggers hun verwachtingen dat de Britse rente wordt verhoogd, naar beneden hebben bijgesteld. Verder hebben sommige beleggers winst genomen op longposities in het pond. Dit geeft aan dat het positieve nieuws al grotendeels in de koers van het pond is verdisconteerd. Later in de week bleek uit de notulen van het beleidscomité (MPC) van de Britse centrale bank dat twee leden voorstander waren van een renteverhoging deze maand. Dit bood enige steun aan het pond. Hoewel wij optimistisch blijven over de ontwikkeling van het pond volgend jaar, is het huidige koersniveau volgens ons niet aantrekkelijk genoeg om te speculeren op een koersstijging van het pond.

Australische dollar en Noorse kroon houden goed stand

De Australische dollar (AUD) ondervond enige steun toen gouverneur Stevens van de Australische centrale bank de beperkingen voor verdere monetaire stimulering onderkende. Voor de markt was dit reden om de verwachting van een renteverlaging van 25 bp uit te prijzen. Stevens herhaalde niettemin dat de markt het risico onderschat dat de Australische dollar sterk in waarde zal dalen. Hij gaf ook aan dat interventie om de koers van de Australische dollar te drukken nog altijd tot de mogelijkheden behoort, ook al ligt dit in de huidige omstandigheden niet voor de hand. In Noorwegen zorgden veel beter dan verwachte BBP-cijfers voor een opleving van de Noorse kroon (NOK). De kans op verdere monetaire stimulering is hierdoor immers afgenomen.

Valuta’s van opkomende landen dalen

Door de gestegen Amerikaanse obligatierendementen en Amerikaanse dollar kwamen de valuta’s van de meeste opkomende landen onder druk. Tot de uitzonderingen behoorden de Indiase roepie (INR) en de Indonesische roepia (IDR). De Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) was de grootste verliezer. Het besluit van Moody’s om de rating van de vier grootste banken van het land te verlagen was in dit verband een grote boosdoener. Verder was de inflatie lager dan verwacht, waardoor de druk op de centrale bank afnam om de rente te verhogen. De vervolgens dalende rendementen trokken de rand naar beneden.

Aan de opmars van de Chinese yuan (CNY) kwam vorige week een einde door winstneming. Sinds juni was de munt 2% in waarde gestegen. De vorige week gepubliceerde cijfers over de ontwikkeling van de economie vielen echter tegen. Zo zijn de directe buitenlandse investeringen in juli gedaald tot het laagste niveau sinds november vorig jaar. Verder is volgens voorlopige ramingen de groei van de verwerkende industrie in augustus vertraagd. Toch blijven wij optimistisch dat de beleidsmakers erin slagen om de neerwaartse druk op de economische groei op de korte termijn om te buigen. De centrale regering heeft namelijk een pakket maatregelen aangekondigd. Onderdelen van dat plan zijn de versnelde aanleg van spoorlijnen en de bouw van tien regionale luchthavens in Noordoost-China om de economische ontwikkeling van deze regio te steunen.