Russische importbeperkingen zorgen voor hoofdpijn

door: Frank Rijkers

Sectorupdate-agrarisch-en-food-thema-handelspositie-Rusland-def.pdf (316 KB)
Download

Nadat er eind vorige week bekend werd gemaakt dat er vanuit de EU sancties zijn opgelegd richting Rusland, heeft Rusland daarop nu geantwoord met een boycot voor landbouwproducten uit landen die sancties hebben ingesteld. Hieronder vallen de EU, de VS, Australië, Canada en Japan. Hiermee komt ook de Nederlandse handelspositie met Rusland onder druk te staan. De totale Nederlandse export naar Rusland bedroeg in 2013 ruim EUR 6,8 miljard. Hiervan is een kleine EUR 1,5 miljard afkomstig van landbouw- en voedingsproducten. In totaal betreft de uitvoer van deze producten naar Rusland nog geen 2% van de totale landbouw- en voedingsmiddelen export. Toch is Rusland belangrijk voor de afzet van onze voedingsmiddelen en sierteeltproducten. In deze sectorupdate kijken we naar het belang van de Nederlandse landbouw-en voedingsmiddelenhandel met Rusland en de mogelijke impact van de aangekondigde boycot.