Macro Weekly – De wereldpolitiek regeert … voorlopig

door: Han de Jong , Nick Kounis , Roy Teo

Macro Weekly - 11 augustus 2014 - De wereldpolitiek regeert … voorlopig.pdf (328 KB)
Download
  • Big Picture: Risicovolle beleggingen gingen vorige week opnieuw onderuit. Wat begon als winstneming op risicovolle beleggingen veranderde op sommige markten in een stevige correctie. De wereldwijd oplopende politieke spanningen vormen de belangrijkste oorzaak. De economische cijfers varieerden vorige week van zozo tot erg goed. Mits ze niet verder oplopen, blijven de economische effecten van de conflicten beperkt. Te zijner tijd zullen de economische ontwikkelingen factoren wel weer bepalen waar het met de financiële markten heengaat.
  • Rente: De ECB ziet de ontwikkelingen nog steeds als globaal in lijn met het basisscenario. Wel zijn de geopolitieke risico’s toegenomen. Wij verwachten geen kwantitatieve verruiming, maar steunaankopen zijn mogelijk en de beleidsrente blijft in 2015-16 waarschijnlijk ongewijzigd. De rentes op staatsobligaties in de eurozone en de VS zijn intussen verder gedaald vanwege de escalerende geopolitieke risico’s. Zolang deze risico’s aanwezig blijven en de ECB mogelijk verdere stimuleringsmaatregelen treft, blijft de vraag naar ‘veilige’ staatsobligaties krachtig.
  • Valuta’s: Ook de volatiliteit op de valutamarkten steeg vanwege de oplopende geopolitieke spanningen. Van het hierdoor verslechterende risicoklimaat konden ‘veilige havens’ zoals de yen en de dollar profiteren. De dollar ondervond ook steun van over het algemeen meevallende Amerikaanse cijfers. Zorgen over de economische vooruitzichten en uitspraken van ECB-president Draghi drukten de euro. Ondertussen zetten valuta’s van opkomende markten, met uitzondering van de Chinese yuan, vorige week hun neergang voort.