Macro Weekly – De markten negeren positieve signalen

door: Han de Jong , Nick Kounis , Roy Teo

Macro Weekly - 4 augustus 2014 - De markten negeren positieve signalen.pdf (343 KB)
Download
  • Big Picture: De aandelenbeurzen in Europa en de VS verloren vorige week terrein en waren bovendien volatieler, terwijl de economische indicatoren over het algemeen juist beter waren. Hoewel er nog problemen genoeg zijn, verbetert de economische situatie in de eurozone. Bovendien duiden voorlopende indicatoren op verdere verbetering in de toekomst. De bank lending survey van de ECB bevatte belangrijk goed nieuws. De Amerikaanse economie doet het heel aardig en in juli steeg in de meeste Aziatische economieën het ondernemersvertrouwen.
  • Rente: De rally van staatsobligaties zette zich voort en het rendement op Duitse staatsobligaties kwam uit op een nieuw historisch dieptepunt. De verwachting dat de ECB met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt en de lagere inflatie stimuleerden de markt. Ook wordt aangevoerd dat grootschalige aankopen vanuit Azië, vooral door centrale banken, steun hebben geboden aan staatsobligaties uit de VS en de eurozone. Het bewijs hiervoor is echter fragmentarisch. De factoren die de obligatiemarkt hebben opgepord, blijven voorlopig waarschijnlijk aanwezig. Wij gaan er echter vanuit dat de rente op staatsleningen later dit jaar en in 2015 gaat stijgen.
  • Valuta’s: De Amerikaanse dollar was vorige week de grote winnaar. Dat kwam door toenemend vertrouwen in de Amerikaanse economie dankzij de sterke opleving van het BBP in het tweede kwartaal. Valuta’s van opkomende landen verloren in het algemeen terrein. Een uitzondering was de Chinese yuan die profiteerde van het toegenomen optimisme over de economische vooruitzichten. Carry trades lopen risico aangezien de volatiliteit op de valutamarkten naar verwachting gaat toenemen. Verwacht wordt dat de grote centrale banken hun monetair beleid deze week ongewijzigd laten.