Economie gegroeid in tweede kwartaal

door: Nico Klene

Economie groeit 0,5% in tweede kwartaal

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5% gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit was overeenkomstig de verwachtingen. Het was flink meer dan de groei in de eurozone, die 0% bedroeg.

Het gunstige cijfer van het tweede  kwartaal moeten we zien tegen de achtergrond van het tegenvallende eerste kwartaal. Incidentele factoren zorgden toen voor een krimp van het bruto binnenlands product (BBP). Zo viel door de heel milde winter de afzet van gas in binnen- en buitenland veel lager uit. Dat drukte het BBP toen flink. In het tweede kwartaal veerde de gasafzet terug naar een meer normaal niveau (voor de tijd van het jaar). Naar schatting heeft dat alleen al voor 0,3%-punt van de groei gezorgd.

Kijken we naar de bestedingen dan zien we dat particuliere consumptie en de uitvoer de groei in het tweede kwartaal hebben gedragen. De overige bestedingen zaten in de min. Doordat ook de invoer daalde, kon het BBP per saldo toenemen.

Verder is het groeicijfer voor het eerste kwartaal iets herzien: van -0,6% naar -0,4%. Al met al is het BBP dus in het eerste halfjaar licht gestegen. Dat is iets meer dan verwacht. Dat zou aanleiding kunnen zijn om onze prognose voor 2014 te verhogen – mede omdat diverse economische indicatoren op verdere groei wijzen. Maar omdat de geopolitieke risico’s (o.a. Rusland – Oekraïne) zijn toegenomen, zien we daar nog van af.

Onze groeiprognose voor dit jaar is 0,5% en voor volgend jaar 1,5%.