Tsjechië: Degelijk herstel, sterk fundament.

door: Arjen van Dijkhuizen

Na een langdurige krimp vertoont de Tjechische economie momenteel een degelijk herstel, ondersteund door een aantrekkende uitvoer die geleidelijk doorwerkt op de binnenlandse bestedingen. Aangezien de inflatie op een laag niveau blijft, verwachten we dat de centrale bank haar ruime monetaire beleid (beleidsrente van 0,05% plus wisselkoersdoelstelling) tenminste tot aan het tweede kwartaal van 2015 zal handhaven. De recente uittreding uit de excessieve-tekortenprocedure van de EU is illustratief voor de verbetering van de overheidsfinanciën. De gunstige macro-economische indicatoren verklaren waarom Tsjechië behoorlijk immuun is gebleken tijdens de marktonrust die de opkomende markten in 2013 en begin 2014 trof alsmede tijdens de Oekraïne-crisis. Tevens verklaren zij waarom Tsjechië tot de best gerate landen van opkomend Europa behoort. De huidige regering is sterker op de EU georiënteerd dan de vorige, hoewel toetreding tot de eurozone een project is voor de langere termijn.

Kijk voor de volledige, Engelstalige publicatie op https://insights.abnamro.nl/en/czech-republic-watch-decent-recovery-strong-fundamentals/