Overcapaciteit dempt prijsverwachtingen voor grondstoffen

door: Marijke Zewuster , Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

Quarterly-Commodity-Outlook-Q3-2014.pdf (969 KB)
Download

Waar in het eerste kwartaal de agrarische grondstoffen de grootste prijsstijgingen lieten zien, zijn de prijzen van deze grondstoffen in het tweede kwartaal juist onder druk gekomen. De neerwaartse druk komt met name door de invloed van de extreme droogte in Brazilië van begin dit jaar. De grootste daler was echter de gasprijs in Europa (TTF gas). Na de milde winter zijn de gasvoorraden in Europa compleet op peil. Dit zorgt voor voldoende aanbod voor het komende winterseizoen en zette de spotprijzen flink onder druk. Ook de prijs van ijzererts ondervond neerwaartse druk nadat er onderzoek naar fraude werd ingesteld in China. De grootste stijgers van het tweede kwartaal waren te vinden bij de industriële metalen. Positieve economische data uit China en de VS gaven de metalen een flinke duw in de rug

Bijgaand de Nederlandstalige samenvatting van de Quarterly Commodity Outlook:

NL-samenvatting-Quarterly-Commodity-Outlook-Q3-2014.pdf (1 MB)
Download

Hier vindt u de complete Engelstalige Quarterly Commodity Outlook: