Weekly Valuta’s – Stilte voor de storm

door: Georgette Boele , Roy Teo

Het was vorige week rustig op de valutamarkten maar dit zou best wel eens de bekende stilte voor de storm geweest kunnen zijn. Deze week beslist de ECB over haar monetair beleid en verschijnen wereldwijd PMI-cijfers en in de VS het werkgelegenheidsrapport. Dit kan de valutamarkten duidelijker richting geven. Waarschijnlijk zal de Amerikaanse dollar aan het eind van de week aan de winnende hand zijn, gesteund door sterkere Amerikaanse macrocijfers en een verruimingsgezinde ECB. De EUR/USD beweegt zich dan richting ons koersdoel van 1,35 voor eind juni. De valuta’s van opkomende landen kwamen onder druk doordat beleggers zich voorzichtiger opstelden.

Werkgelegenheidsrapport VS in schijnwerpers…

De cijfers in de VS waren vorige week beter dan verwacht maar konden de Amerikaanse dollar (USD) en de rendementen op staats-obligaties (Treasuries) niet naar hogere niveaus stuwen. Het herstel van de USD laat nog steeds op zich wachten; de macrocijfers kunnen blijkbaar geen verandering brengen in de marktvisie over de toekomstige ontwikkeling van de korte rente. Mogelijk kan het rapport dat vrijdag verschijnt over de werkgelegenheid in de VS, dat wel indien het een gunstiger beeld schetst dan de marktconsensus verwacht. Dit kan dan de USD een flinke duw in de rug geven, richting ons koersdoel voor de EUR/USD van 1,35 eind juni.

 

140602-valutas1

…maar besluit ECB over monetair beleid nog meer

Door de nog altijd verruimingsgezinde toon van de ECB zat de euro ook vorige week in het defensief. Maar waarom is de euro niet sterker in waarde gedaald? Dit komt omdat de financiële markten een renteverlaging van 15 bp al hebben ingeprijsd. Bovendien heerst in de markt de overtuiging dat de ECB deze week besluit tot kredietverruiming in enigerlei vorm (wij houden het op een ABS-programma voor de aankoop van door activa gedekte effecten) en haar inflatieprognoses naar beneden bijstelt. De ECB zal volgens ons een verruiminigs-gezinde koers blijven varen en zo de druk op de euro verhogen. Een sterke daling van de euro achten wij echter niet waarschijnlijk, tenzij de ECB grootschalige kwantitatieve verruiming aankondigt of de deur hiervoor openlaat. Als de ECB echter afziet van een negatieve rente en kredietverruiming, dan kan de koers van de euro sterk oplopen.

AUD blonk uit, NZD bleef achter

Gesteund door het investeringsrapport steeg de Australische dollar (AUD) met meer dan één cent tot boven 0,93. De private investeringen in het eerste kwartaal vielen weliswaar tegen, maar de vooruitzichten voor de totale investeringen waren gunstiger dan verwacht. Dit zal de Australische centrale bank (RBA) vermoedelijk geruststellen dat de investeringen in de mijnbouw minder hard dalen dan eerder nog werd gedacht. In brede kring wordt verwacht dat de RBA deze week monetaire pas op de plaats maakt. Hoewel de AUD handelgewogen index stabiel is gebleven sinds de vorige beleidsvergadering op 6 mei, is het verschil tussen de valutakoers en de ijzerertsprijs groter geworden. Dit baart de RBA mogelijk zorgen en kan leiden tot een gematigder toon waarbij de RBA herhaalt dat een sterke munt de herschikking van de economie kan belemmeren. De cijfers voor het Australische BBP in het eerste kwartaal zullen ook cruciaal zijn voor de richting waarin de koers van de AUD zich deze week gaat bewegen. Wij denken dat de economische groei is vertraagd van 0,8% k-o-k in het vierde kwartaal van 2013 naar 0,6% k-o-k. Voorlopende indicatoren wijzen ook op moeizame groeivooruitzichten voor de komende maanden. Wij handhaven onze eindejaars-prognose voor de AUD/USD op 0,85.

De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) bleef vorige week achter doordat het ondernemersvertrouwen en de vooruitzichten voor de economische bedrijvigheid in mei zijn gedaald tot de laagste niveaus sinds respectievelijk oktober en november 2013. Wel zijn de inflatieverwachtingen stabiel gebleven op 2,6% – dicht bij de bovengrens van 3% van de door de centrale bank (RBNZ) beoogde bandbreedte – en is het vertrouwen in de werkgelegenheid nog altijd groot. Wij blijven dan ook bij ons standpunt dat de RBNZ de beleidsrente op12 juni met 25 bp verhoogd. Dit is al volledig door de markt verdisconteerd.

De Canadese centrale bank zal haar monetair beleid deze week vermoedelijk ook ongewijzigd laten. Speculanten hebben hun shortposities in de Canadese dollar (CAD) teruggebracht omdat de neerwaartse inflatierisico´s recent zijn afgenomen. Hierdoor is de CAD in de afgelopen twee maanden bijna 4% in waarde gestegen tegenover een handelgewogen valuta-mandje. Het zou ons verbazen als de centrale bank be-rust in de recente koersstijging van de CAD. De economie en de vooruitzichten voor de werkloosheid zijn immers verre van rooskleurig.

JPY sterk door afgenomen kans op monetaire stimulering

De Japanse yen (JPY) won licht terrein tegen de Amerikaanse dollar dankzij een meevallende ratio banen/sollicitanten en in-flatie. De kans op een sterkere economische groei is voor de markt reden geweest om de mening over extra monetaire stimulering bij te stellen. Uitbreiding of verlenging van aankoopprogramma´s is immers minder waarschijnlijk ge-worden. Uit een onderzoek van het Ministerie van Handel kwam echter naar voren dat 84% van de 908 deelnemende bedrijven van plan is het basisloon in boekjaar 2014 met minder dan 1% te verhogen. Dit vergroot het risico van zwakke consumptieve bestedingen, omdat de loongroei dan lager is dan de inflatie. In dat geval komt het herstel van de economie in gevaar en zal de Japanse centrale bank onder extra druk staan om via nieuwe stimuleringsmaatregelen de inflatie-doelstelling van 2% te halen.

Voorzichtiger opstelling tegenover valuta´s OM

De valuta´s van opkomende markten (OM) die in de voorbije drie maanden goed presteerden, kwamen vorige week onder druk. De Russische roebel, de Zuid-Afrikaanse rand, de Indiase roepie en de Turkse lira daalden tegenover de Amerikaanse dollar. In Zuid-Afrika en India lijken beleggers na de recente verkiezingen zich voorzichtiger op te stellen, terwijl de aanhoudende onrust in Oekraïne de roebel opnieuw parten speelde. De Taiwanese dollar en de Zuid-Koreaanse won hielden wel goed stand. De aantrekkende wereldeconomie biedt namelijk betere exportkansen.

 

140602-valutas2