Macro Weekly – Risico’s door Irak?

door: Nick Kounis , Aline Schuiling , Peter de Bruin , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly - 23 juni 2014 - Risico’s door Irak.pdf (282 KB)
Download
  • Big Picture: Na Oekraïne lopen nu in Irak de spanningen op en wordt weer eens duidelijk dat de wereldpolitiek niet zonder risico’s voor de wereldeconomie is. Geen van beide economieën is groot genoeg om de mondiale vraag direct te beïnvloeden, maar de ontwikkelingen kunnen tot hogere olieprijzen leiden. Met name de toestand in Irak drijft de olieprijzen op, al is die stijging tot nu toe niet zo groot dat de groeivooruitzichten sterk worden aangetast. Gezien het ruime mondiale olieaanbod zullen de prijzen weer dalen zodra de rust terugkeert.
  • Rente: Het FOMC heeft het voor 2015 en 2016 wenselijk geachte renteniveau iets verhoogd. Voorzitter Yellen bagatelliseerde evenwel de recente stijging van de inflatie en benadrukte opnieuw de nog altijd aanzienlijk overcapaciteit op de arbeidsmarkt. Doordat de ECB de sterilisatie van het SMP-programma stopzette, nam in de eurozone de overtollige liquiditeit in het financiële stelsel toe en daalde de geldmarktrente licht. We denken dat de interbancaire rente nog iets verder kan dalen.
  • Valuta’s: Door haar gematigde toon zorgt de Fed voor tegenwind voor de dollar. Niet alleen omdat de markt erop rekent dat de rente langer laag blijft, maar ook omdat de inflatieverwachtingen oplopen. Dit is duidelijk een ongunstige combinatie voor de USD. Wij verwachten echter dat de Fed zich later dit jaar agressiever zal opstellen. Dit zal dan de USD een steun in de rug geven. De Scandinavische valuta’s kwamen vorige week zwaar onder druk doordat de markt de renteverwachtingen naar beneden bijstelde.