Macro Weekly – Een sterkere tweede helft

door: Han de Jong , Nick Kounis , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly - 16 juni 2014 - Een sterkere tweede helft.pdf (368 KB)
Download
  • Big Picture: Begin dit jaar waren wij relatief optimistisch over de wereldeconomie. Een half jaar later moeten we toegeven dat de wereldeconomie in die periode minder is gegroeid dan wij hadden verwacht. De belangrijkste reden is dat de wereldeconomie op diverse punten met tegenvallers geconfronteerd werd, zoals de barre winter in de VS. Het goede nieuws is dat de onderliggende factoren waar wij begin dit jaar ons optimisme op baseerden, nog steeds aanwezig zijn, terwijl de factoren die verantwoordelijk waren voor de tegenvallers van het eerste half jaar, langzaam verdwijnen. Net als bij de WK-wedstrijd Nederland – Spanje van vorige week vrijdag rekenen wij op een sterke tweede helft voor de mondiale economie.
  • Rente: De korte rente in de eurozone lijkt nog verder naar beneden te kunnen nu de markten de recente ECB-maatregelen verwerken. Het liquiditeitsoverschot zal sterk toenemen en de interbancaire tarieven zullen naar beneden getrokken worden richting de verlaagde beleidsrentes. De Britse korte rente vertoont juist een stijgende lijn sinds de verklaring van BoE-president Carney dat een renteverhoging niet lang meer op zich laat wachten. Wij hebben het tijdstip van de eerste rentestap van de BoE vervroegd van februari volgend jaar naar november dit jaar. De markten hebben een eerste rentestap dit jaar al bijna volledig ingeprijsd.
  • Valuta’s: Door de negatieve depositorente is de euro veel minder aantrekkelijk geworden voor beleggers van buiten de eurozone. De negatieve relatie tussen krappere perifere spreads en de EUR/USD is hierdoor verbroken. Wij verwachten dat de euro de komende maanden zwak blijft, vooral tegenover de Amerikaanse dollar. Inmiddels hebben wij het Britse pond afgevoerd van onze lijst favoriete valuta’s ten opzichte van de euro: de verwachting dat de Bank of England de rente gaat verhogen is stevig verankerd en het pond is al sterk in waarde gestegen.

140616-TabelNL