Zuid-Afrika – Na de verkiezingen

door: Marijke Zewuster

140513-South-Africa-Watch - After the elections.pdf (674 KB)
Download

Zuid-Afrika maakt moeilijke tijden mee. De groei zal naar verwachting dit jaar iets aantrekken, maar dit is onvoldoende om de economische fundamenten daadwerkelijk te verbeteren. De combinatie van een aanzienlijk begrotingstekort en een toegenomen tekort op de lopende rekening maakt dat Zuid-Afrika behoort tot de groep van opkomende markten die het meest wordt geraakt door toegenomen risico-aversie van internationale investeerders en de Zuid-Afrikaanse rand tot een van de slechts presterende munten. Recent heeft de munt weer iets van het verlies goedgemaakt. We verwachten nog een iets verdere appreciatie nu de groei weer toeneemt, maar de zwakke economische situatie maakt dat het risico van een verdere depreciatie zeker niet uitgesloten kan worden. De zwakke groei helpt ook niet bij het oplossen van lang bestaande structurele problemen, zoals wijdverbreide sociale ongelijkheid, armoede en misdaad. Dit zorgt voor toenemende sociale onvrede, waarvan de langdurige stakingen door mijnwerkers een voorbeeld zijn. Desondanks won het ANC de verkiezingen op 7 mei opnieuw met een comfortabele meerderheid van 63% van de stemmen.

U kunt meer over de ontwikkelingen in Zuid-Afrika lezen in onze Engelstalige publicatie South Africa, after the elections.