Weekly Valuta’s – Centrale banken domineren valuta’s

door: Georgette Boele , Roy Teo

Nadat de ECB zinspeelde op een mogelijke renteverlaging in juni, kwam de euro zwaar onder druk. In de Verenigde Staten zorgt de verruimingsgezinde Fed nog altijd voor tegenwind voor de dollar. De aanpassing van onze ECB visie wordt dan ook gedeeltelijk tenietgedaan door het verruimingsgezinde commentaar van de Fed. Daarom hebben we onze EUR/USD prognose niet aangepast. We handhaven onze voorspelling van 1,35 voor het eind juni en 1,30 voor het einde van 2014.

 

Euro lager nadat ECB zinspeelt op renteverlaging in juni

ECB-president Mario Draghi zinspeelde er vorige week op dat de ECB haar rente zal verlagen in juni. Volgens Draghi is de koers van de euro gezien de lage inflatie een ernstig pijnpunt. Zoals toegelicht in het vorige hoofdstuk (over de rente), verwachten we nu dat de centrale bank volgende maand haar beleidsrentes gaat verlagen. In eerste instantie steeg de euro omdat het erop leek dat de ECB niet verder zou gaan verruimen. Er volgde echter een scherpe omslag toen Draghi sprak over beleidsverruiming in juni. Op dit moment zijn renteverlagingen zowel in de deposito- als in de refi-rente niet volledig ingeprijsd. Daardoor zou de euro verder onder druk kunnen komen als de ECB tot renteverlagingen besluit in juni.

Verruimingsgezinde Fed staat opmars USD in de weg

Het getuigenis dat Fed-voorzitter Janet Yellen vorige week aflegde voor de begrotingscommissie van de Senaat, bevatte voor de financiële markten geen verrassingen. De markten schatten inmiddels de kans hoog in dat de Fed de rente pas in september 2015 gaat verhogen en dat de beleidsrente in totaal 50bp hoger uitkomt eind 2015. Dit heeft de positie van de dollar tegengewerkt, ondanks de recente meevallende cijfers over de Amerikaanse economie. Deze cijfers werden niet sterk genoeg gevonden om eerdere en/of agressievere actie door de Fed uit te lokken. Als gevolg van de verruimingsgezinde opstelling van de Fed is de dollar aantrekkelijk geworden als financieringsvaluta in carry trades. De dollar heeft dan ook fors moeten inleveren ten opzichte van hoger renderende valuta´s, waaronder die van opkomende landen. Dit sentiment houdt op de korte termijn mogelijk nog aan. Een hele serie betere Amerikaanse cijfers en de aanstelling van nieuwe stemgerechtigde leden bij de Fed in de komende maanden zouden beleggers voorzichtiger moeten maken om de dollar als financieringsvaluta te blijven gebruiken.

Geen aanpassing in onze EUR/USD voorspelling

We handhaven onze voorspelling voor EUR/USD koers. We verwachten dat EUR/USD eind juni uitkomt op 1,35 en eind 2014 op 1,30. De aanpassing van onze visie op de komende stappen van de ECB en het verruimingsgezinde commentaar van de Fed hebben tegengestelde effecten die elkaar compenseren

Valuta’s opkomende landen houden opgaande lijn vast

De meeste valuta’s van opkomende landen konden de opgaande lijn van de voorgaande week doortrekken, gesteund door de marktverwachting dat de Fed, ondanks het verdere herstel van de Amerikaanse economie, zich waarschijnlijk voorzichtig blijft opstellen en de monetaire teugels slechts geleidelijk zal aanhalen. De Russische roebel (RUB) won 2% toen na de oproep van president Poetin de spanningen rond Oekraïne afnamen. De Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) werd gesteund door een aantrekkelijk rendement. Het bericht dat het ANC zoals verwacht de verkiezingen met grote overmacht had gewonnen, leidde tot enige winstneming. De zich nog altijd voortslepende politieke crisis in Thailand en waarschuwingen van kredietbeoordelaars drukten de koers van de Thaise baht (THB). De Indonesische roepia (IDR) bleef achter als gevolg van een lagere economische groei en de verwachting dat het tekort op de lopende rekening hoger zal uitvallen.