Macro Weekly – Vertrouwen in herstel

door: Han de Jong , Nick Kounis , Aline Schuiling , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly 26 mei 2014 - Vertrouwen in herstel.pdf (1 MB)
Download

Big Picture: Door het extreme winterweer in veel welvarende economieën en de groeivertraging in China is het lastig te zeggen welke kant de wereldeconomie opgaat, maar geleidelijk ontstaat er een eenduidiger beeld. De Amerikaanse zwakte van een paar maanden geleden blijkt tijdelijk, het Verenigd Koninkrijk dendert door, de eurozone doet het redelijk nu de perifere economieën zich herstellen, en de vrees voor een harde landing van de Chinese economie neemt af. De winst die anti-Europa-partijen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement boekten, zien wij niet als een voorbode van een aanzienlijke risico-escalatie.

Rente: De rentemarges t.o.v. Duitsland van perifere eurolanden zijn sinds medio mei gestegen. Teleurstellende BBP-cijfers over het eerste kwartaal en zorgen over de opmars van anti-Europa-partijen in de peilingen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement remden de belangstelling voor perifere obligaties. Wij verwachten dat de economische groei in de perifere eurolanden dit jaar en ook volgend jaar aantrekt, gesteund door de verbeterde economische situatie, terwijl de EP-verkiezingen waarschijnlijk slechts tijdelijk effect op deze marges hebben. Wij voorzien dan ook dat deze rentemarges weer kleiner worden.

Valuta’s: De Amerikaanse dollar steeg vorige week ondanks de notulen van het FOMC en signalen van de Fed dat de arbeidsmarkt en de inflatie het streefniveau niet halen. Het herstel kwam op gang toen beleggers winst namen op shortposities, in reactie op sterker negatieve berichtgeving rond andere valuta’s. De verwachting dat de ECB haar beleid verder gaat verruimen, drukte ook vorige week de euro. Wij denken dat de verwachte renteverlagingen inmiddels volledig zijn ingeprijsd. De opmars van anti-Europa-partijen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement had weinig effect op de euro.