Macro Weekly – Sterke macrocijfers versus Oekraïne

door: Han de Jong , Nick Kounis , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly - 5 Mei 2014 - Sterke macrocijfers versus Oekraïne.pdf (1 MB)
Download

Big Picture: De macrocijfers van afgelopen week vertellen een eenduidig verhaal. Ze sluiten namelijk goed op elkaar aan en komen overeen met de opvatting die wij al geruime tijd huldigen, namelijk dat de wereldeconomie geleidelijk aan kracht wint. De Verenigde Staten ontwaken duidelijk uit hun winterslaap, de eurozone hobbelt voort op de ingeslagen weg van een bescheiden herstel en het Verenigd Koninkrijk verrast opnieuw in positieve zin. De angst voor een ernstige (verdere) groeivertraging in de opkomende economieën lijkt af te nemen, terwijl de verhoging van de omzetbelasting in Japan nog van te recente datum is om nu al duidelijke uitspraken te doen over de conjunctuurontwikkeling op korte termijn.

Rente: Wij denken dat de ECB haar beleid deze week niet wijzigt. De kans op kleine beleidsstappen is nog altijd groter dan die op grootschalige kwantitatieve verruiming. Zo behoort een beperkt ABS-programma de komende maanden tot de mogelijkheden. Een kleine renteverlaging is een andere optie maar dit is niet ons basisscenario. De ECB heeft aangegeven dat de rente pas wordt verlaagd als de euro verder aan kracht wint of de interbancaire rentecurve oploopt. Dit is niet het geval. Staatsobligaties worden nog altijd gesteund door speculatie over kwantitatieve verruiming en de spanningen in Oekraïne.

Valuta’s: De Amerikaanse dollar kreeg een duw in de rug door veel beter dan verwachte arbeidsmarktcijfers. De kans dat de Fed de rente in 2015 verhoogt, is hierdoor iets toegenomen. De opwaartse druk op de dollar ging weer snel verloren door de oplopende spanningen in Oekraïne, die de rendementen op Treasuries drukten. De zoektocht naar rendement is nog steeds gunstig voor de euro vanwege de vraag naar perifere obligaties. Verder profiteerden de valuta’s van opkomende landen door hun aantrekkelijke rendementen.