Macro Weekly – De week van Janet en Mario

door: Han de Jong , Nick Kounis , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly 12 mei 2014 - De week van Janet en Mario.pdf (1 MB)
Download

Big Picture: De economische hoogtepunten van afgelopen week waren het getuigenis van Fed-voorzitter Janet Yellen voor de begrotingscommissie van de Amerikaanse Senaat en de maandelijkse persconferentie van ECB-president Mario Draghi. Beiden lieten zich uit in verruimingsgezinde bewoordingen. Yellen lijkt de marken gerust te willen stellen dat het nog wel even zal duren voordat de Fed haar beleid daadwerkelijk gaat verkrappen. Volgens Draghi zal de ECB er geen moeite mee hebben om volgende maand, wanneer de nieuwe eigen economische ramingen voor de eurozone beschikbaar zijn, haar monetaire koers eventueel aan te passen.

Rente: Wij rekenen nu op een geringe verlaging (15 bp) van zowel de herfinancieringsrente als de depositorente in juni. Het eerste tarief nadert dan het nulpunt (0,1%) en het tweede wordt zelfs negatief (-0,15%). Fed-voorzitter Janet Yellen lijkt vastbesloten te voorkomen dat de verwachtingen voor de korte rente oplopen, ondanks betere macrocijfers. De rendementen op staatsobligaties zullen vermoedelijk langer lager blijven maar wij verwachten dat zij tegen het einde van het jaar licht oplopen.

Valuta’s: Nadat de ECB zinspeelde op een mogelijke renteverlaging in juni, kwam de euro zwaar onder druk. In de Verenigde Staten zorgt de verruimingsgezinde Fed nog altijd voor tegenwind voor de dollar. Onze gewijzigde inschatting van de beleidskoers van de ECB wordt dus voor een deel gecompenseerd door de meer accommoderende opstelling van de Fed. Wij hebben onze prognose voor de EUR/USD niet gewijzigd en deze gelaten op 1,35 over drie maanden en 1,30 eind dit jaar.