Consument dwingt industrie tot robotisering en Google gaat helpen

door: David Kemps

De Nederlandse industrie profiteert volop van de aantrekkende economie. Vooral bedrijven die veel exporteren – zoals de machinebouw en metaalproducten industrie – hebben de wind mee. Alle macro-economische signalen voor de industrie staan op groen. Maar de consument wordt steeds veeleisender en eist meer keuze. Slimme fabrieken en robots zijn de oplossing.

Consumenten en dus ook industriële afnemers vragen steeds vaker om maatwerk en een snelle levering tegen lage prijzen. Voor de fabrikant zijn vergaande automatisering en robotisering de enige manier om flexibiliteit en de broodnodige efficiëntie te combineren. Binnen de fabriek, maar vooral ook erbuiten, in de gehele productieketen. Met het ontstaan van ‘Smart Factories’ worden fysieke producten, productiemachines, voorraadsystemen, facturering- en inkoopsystemen in de keten via de cloud aan elkaar gekoppeld om het productieproces te optimaliseren. De besturingssoftware wordt zo geprogrammeerd dat zij zelf beslissingen neemt. Fabrieken zorgen dan zelf voor een optimaal productieproces door via internet met andere fabrieken, toeleveranciers en klanten te communiceren.

Robots steeds goedkoper

Robots worden steeds belangrijker in het productieproces. Waar voorheen het hoge arbeidsloon dé reden was voor de aanschaf van een robot, worden tegenwoordig constante kwaliteit, nauwkeurigheid en snelheid, maar vooral flexibiliteit als reden aangevoerd. Robots worden ook steeds goedkoper. De beschikbaarheid van basiscomponenten is zeer snel gegroeid. Je koopt het eenvoudig en goedkoop via bijvoorbeeld de Chinese website Alibaba.com. Met een omzet van meer dan 170 miljard dollar overtreft dit Chinese handelsplatform eBay en Amazon samen. De kostprijs van veel componenten is ook hard gedaald door de populariteit van smartphones en spelcomputers. De bewegingssensor van de Kinect Xbox 360 wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij allerlei prototypes van robots. Daarnaast kan de ontwikkelingstijd van robots flink verkort worden door met een 3D-printer snel allerlei onderdelen te printen.

Android voor robots

Industriële ondernemingen zien dat robotica steeds meer een kernwaarde worden van hun propositie. Dat vraagt ook om aanpassing van het business model. Een goed voorbeeld is Vanderlande Industries, producent van geautomatiseerde materiaal afhandelingssystemen. Zij merkten dat klanten steeds meer flexibiliteit en een hogere automatiseringsgraad verlangen. In februari 2014 heeft het bedrijf Ferdar Automation Technology uit Almere overgenomen om meer ervaring, hoogwaardige kennis en technische competenties in huis te halen. De overname van Ferdar staat echter niet op zichzelf. Ook niet-industriële bedrijven mengen zich in het speelveld. Google heeft in 2014 al acht robotica bedrijven gekocht en Amazon is ook actief op dit vlak. De verwachting is dat het Google vooral zal gaan om de kennis, de robotsoftware. Bezit je een Kuka, Fanuc of ander merk robot? Functionaliteiten voor een robot koop je straks als een app bij Google Play.