Brazilië – Voetbal en politiek

door: Marijke Zewuster

Brazil-Watch-21 May 2014-Soccer and politics.pdf (668 KB)
Download

Minder dan een maand voordat het WK start en vijf maanden voor de algemene verkiezingen in Brazilië, kampt het land met toenemende problemen. Wat een succesverhaal had moeten worden en de kroon op Brazilië ’s aspiraties om het land als een belangrijke internationale speler op de kaart te zetten, lijkt uit te draaien op een deceptie. Vertragingen bij de bouw van de stadions en de noodzakelijke infrastructuur bezorgen de FIFA officials de nodige kopzorgen, maar belangrijker nog is de toenemende frustratie die dit in Brazilië zelf veroorzaakt. De protesten van de (nieuwe) middenklasse richten zich in belangrijke mate tegen de manier waarop hun belastinggeld wordt gebruikt, met het WK als geen betere illustratie hiervan. Hier komt nog bij dat het land geplaagd wordt door de gevolgen van een extreme droogte. Dit zorgt voor stijgende voedselprijzen en ook rantsoenering van energie is in de komende maanden is niet uitgesloten. Maar Brazilië zou Brazilië niet zijn als ze er uiteindelijk toch inslagen het WK zelf zonder al te grote problemen te laten verlopen. De vraag of het de prijs waard was zal in oktober op de verkiezingen worden beantwoord.

U kunt meer over de ontwikkelingen in Brazilië lezen in onze Engelstalige publicatie Brazil, Soccer and politics