Macro Weekly – Technische koerscorrectie?

door: Han de Jong , Nick Kounis , Peter de Bruin , Georgette Boele , Roy Teo

Macro Weekly 14 april 2014 - Technische koerscorrectie.pdf (1 MB)
Download

Big Picture: In de ontwikkelde economieën vond vorige week een ingrijpende correctie van de aandelenkoersen plaats. Veel beurzen hadden de laatste tijd nieuwe recordhoogtes bereikt en een correctie leek dan ook onvermijdelijk op enig moment. De vraag is dan altijd: gaat het om een kortstondige technische correctie of staan we aan het begin van een langere periode van dalende koersen? Volgens ons het eerste. De koersomslag op de aandelenmarkten van ontwikkelde economieën stond op zich en de meeste cijfers wijzen erop dat het economisch herstel doorzet.

Rente: ECB President Mario Draghi voerde afgelopen weekend de retoriek vanuit de ECB op om de stijging van de euro af te remmen. Hij waarschuwde dat een nog duurdere euro zou leiden tot verdere monetaire stimulering. Het lijkt erop dat bij een bepaalde combinatie van lage inflatie en een sterke euro verruiming in beeld komt. In dat geval is verlaging van de rente (met mogelijk een negatieve depositorente) de meest waarschijnlijke eerste stap. Een beperkt aankoopprogramma van – door activa gedekte – effecten (ABS) is ook een mogelijkheid.

Valuta’s: De notulen van de bijeenkomst van het FOMC in maart waren verruimingsgezinder dan verwacht. Dit drukte de koers van de dollar. De economische cijfers waren ruwweg in overstemming met de marktverwachtingen en hadden dan ook geen invloed op het sentiment rond de dollar. Wij denken nog steeds dat de Amerikaanse economie de komende tijd aan kracht gaat winnen. Dit zal op een bepaald moment de dollar gaan steunen.

140414-WeeklyNL-tabel