Het San Siro voor de industrieel ondernemer

door: David Kemps

De Hannover Messe is voor de industriële ondernemer zoiets als San Siro voor de voetbalfan. Het is de grootste beurs met meer dan 200.000 bezoekers uit de hele wereld. Iedereen wil er een keer geweest zijn. Als officieel ‘partnerland’ heeft Nederland dit jaar meer expositieruimte dan ooit. Op de beurs zijn alle stereotypen van stal gehaald om Nederland te promoten: van duizenden tulpen, design fietsen tot een robot verkleed als Frau Antje. Het doel is duidelijk: voor de Nederlandse industrie is Duitsland dé springplank naar de wereld.

Toen ik over de immense beursvloer liep, viel op dat ondanks het feit dat de beurshallen thematisch zijn ingedeeld er een duidelijke clustering naar land of zelfs regio is. Nederland heeft bijvoorbeeld acht Holland Houses in verschillende hallen. Variërend van het Holland High Tech House tot het Holland e-Mobility House. Bijna alle landen pakken het zo aan. Duitsland is zelfs geclusterd in regio’s, zoals Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg.

Meer ambitie voor grote vraagstukken

Dit is vreemd. Deze segmentatie staat eigenlijk haaks op het thema Global Challenges, Smart Solutions van deze Hannover Messe. De grote vraagstukken – zoals grondstoffenschaarste, klimaatverandering en het voeden van de toekomstige negen miljard monden – kunnen alleen aangepakt worden door betere samenwerking en het delen van kennis. Clustering op landelijk of regionaal niveau is daarom niet erg ambitieus.

 

Smart Industry, Dutch Industry Fit For The Future

Samenwerking staat ook centraal in de publicatie Smart Industry; Dutch industry fit for the future. Deze is op maandag 7 april gepresenteerd en overhandigd aan premier Rutte en de Duitse minister van Onderwijs en Wetenschappen. Dit rapport breekt een lans om juist cross-sectoraal – dus dwars door alle topsectoren en de IT-agenda heen – samen te werken en nu al in te spelen op de technologische ontwikkelingen van morgen.

Open innovatie is de sleutel

Smart Industry is eigenlijk de vertaling van het Duitse programma Industrie 4.0. Na de stoommachine, de verbrandingsmotor en de elektrificatie gaat het anno 2014 om de digitale verbinding tussen robots, machines en producten. Deze connectiviteit zal leiden tot zelfsturende fabrieken en machines die met elkaar kunnen communiceren en zo het productieproces optimaliseren. Maakt de kantbank een fout, dan geeft deze machine dat snel door aan de lasersnijmachine om één extra product te snijden. Dit ‘internet of things’ is alleen mogelijk als er één taal wordt gesproken. Machinebouwers en bouwers van besturingssystemen, zoals Trumpf en Siemens, zullen hun broncodes vrij moeten geven om een slimme fabriek mogelijk te maken. Dat is de uitdaging: geen segmentatie of silo bouwen per land of regio of merk. Open innovatie is het spel dat gespeeld moet worden in het San Siro van de industrie.

Wie is de Mario Balotelli van de industrie en trapt dwars door alle silo’s heen? Siemens, Bosch? En o ja, iemand moet dat proces coördineren en coachen…. wie doet dat heel ‘smart’ in San Siro….?