Weekly Valuta’s – Strenge Fed drijft koers dollar op

door: Georgette Boele , Roy Teo

Doordat beleggers zich weer sterker richtten op rendement, nam de vraag naar veilige valuta’s als de euro (EUR) en de Zwitserse frank (CHF) tijdelijk af. Verder kreeg de Amerikaanse dollar (USD) steun van de Fed, die zich verkrappingsgezinder uitliet dan verwacht. Wij zijn nog altijd positief over de dollar ten opzichte van de belangrijkste valuta’s alsook de valuta’s van opkomende landen: onze verwachtingen voor de economische groei en de renteverhogingen door de Fed liggen namelijk boven de consensus. Wij voorzien dan ook een appreciatie van de dollar ten opzichte van de Japanse yen (JPY) en de euro.

 

Focus verschuift van safe haven naar rendement

In de aanloop naar de besluitvorming door het FOMC (beleidsbepalend orgaan Fed) bewogen de valutakoersen nauwelijks. De toegenomen risicobereidheid heeft echter geleid tot een verschuiving van veilige naar hoger renderende beleggingen. De Australische dollar (AUD) en de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) profiteerden het sterkst van deze omslag in het sentiment. De NZD was namelijk relatief aantrekkelijk voor carry trades en werd verder geholpen door de verwachte monetaire verkrapping. De AUD deed het beter dan de andere belangrijke valuta’s doordat de markt is gaan inprijzen dat de Australische centrale bank de rente begin volgend jaar zal verhogen. Wij denken echter dat dit niet voor het derde kwartaal van 2015 zal gebeuren. Deze inschatting, in combinatie met de voorziene opmars van de USD, betekent dat de AUD dit jaar en ook volgend jaar in waarde zal dalen tegenover de USD. De Noorse kroon had te lijden van de verwachte daling van de korte rente. Deze week neemt de Noorse centrale bank een besluit over haar monetair beleid. Wij sluiten ons aan bij de marktconsensus dat de rente gelijk blijft op 1,5%. De Zwitserse frank stond vorige week ook onder druk maar herstelde zich licht op vrijdag. De belangrijkste redenen waren het verbeterd sentiment en de toezegging van de Zwitserse centrale bank om de koerslimiet voor de frank tegenover de euro te handhaven.

Verkrappingsgezinde Fed drijft koers dollar op

De verklaring van het FOMC zorgde voor enige verwarring op de markt. Aanvankelijk kwam de dollar onder druk maar later volgde een krachtig herstel, met name door signalen dat de Fed het traject van renteverhogingen vermoedelijk gaat versnellen, en door commentaar van Fed-voorzitter Janet Yellen. De USD/JPY klom tot boven 102,50 maar stabiliseerde later rond 102,30. De EUR/USD daalde tot onder 1,3800 en kwam daar ook niet meer boven. De meevallende macrocijfers in de VS die op donderdag bekend werden, konden deze ontwikkeling echter geen nieuwe impuls geven. Voorzitter Kuroda van de Japanse centrale bank bleef optimistisch dat de inflatiedoelstelling van 2% tegen het einde van begrotingsjaar 2014 of anders in begrotingsjaar 2015 zal worden bereikt. Toch herhaalde hij dat er ruimte is voor een verdere daling van de yen. Dit houdt verband met de monetaire divergentie tussen de VS en Japan. Wij handhaven onze eindejaarsprognose voor de USD/JPY op 110.

 

Ook ten opzichte van de andere belangrijke valuta’s zien wij de dollar sterker worden: onze verwachtingen voor de economische groei en de renteverhogingen door de Fed liggen immers boven de consensus. De dollar won vorige week ook terrein tegenover de valuta’s van de opkomende landen.

Vooruitzichten Fed drukken valuta’s opkomende markten

De valuta’s van de opkomende markten stonden vorige week overwegend onder neerwaartse druk. Dat kwam doordat de Fed meer dan verwacht een verkrappend monetair beleid in 2015 voorspiegelde. De Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) verloor 2% door de aanhoudende binnenlandse arbeidsonrust. De Russische roebel (RUB) herstelde zich doordat de markt zich minder zorgen maakte over een volledige crisis rond Oekraïne.

De Chinese yuan (CNY) gleed verder af omdat de centrale bank (PBoC) de yuan op een lagere koers fixeerde. Hierdoor kwam zowel de onshore yuan als de offshore yuan onder druk. Op de termijnmarkt verbeterde de stemming echter nadat de Chinese Staatsraad had verklaard dat de vastgestelde maatregelen om de binnenlandse vraag te stimuleren en de groei te stabiliseren nu al worden uitgevoerd. Niettemin blijven de technische vooruitzichten voor de yuan voor de korte termijn zwak. Wij denken echter dat het valutaire pessimisme rond de yuan bijna het hoogtepunt heeft bereikt en dat een correctiefase in het verschiet ligt. Wij handhaven dan ook onze optimistische visie dat de yuan zich zal herstellen wanneer de binnenlandse economie later dit jaar aantrekt.