Macro Weekly – Zorgen over Oekraïne

door: Han de Jong , Nick Kounis , Roy Teo

Macro Weekly - 3 maart 2014 - Zorgen over Oekraïne (199 KB)
Download
  • Big Picture: De Amerikaanse cijfers worden nog steeds beïnvloed door het weer, waardoor het moeilijk is precies te bepalen hoe de economie zich ontwikkelt. De opwaartse trend van de meeste Europese cijfers zet echter door en de Europese Commissie heeft haar groeiprognoses naar boven bijgesteld. Diverse perifere economieën vertonen hoopgevende signalen. Er is weer groei en dat maakt het veel gemakkelijker de schuldenproblematiek aan te pakken. Europa is echter nog niet uit de gevarenzone. De situatie in de Oekraïne is duidelijk geëscaleerd. Wij gaan ervan uit dat er op de een of andere manier via onderhandelingen een oplossing wordt gevonden. De volatiliteit en de risicoaversie zullen tijdens dit proces mogelijk toenemen, maar wij denken niet dat de wereldeconomie en de markten voor risicovolle beleggingen zich in een fundamentele andere richting gaan bewegen.
  • Rente: Door de hoger dan verwachte inflatie in de eurozone in februari is de kans afgenomen dat de ECB deze week de rente verlaagt. Wij blijven bij ons standpunt dat de centrale bank de rente ongewijzigd laat. Wel is volgens ons beëindiging van de sterilisatie van het SMP-programma door stopzetting van de absorption tender nog steeds waarschijnlijk. Ook verwachten wij dat de ECB expliciet de deur openhoudt voor een renteverlaging bij een volgende vergadering.
  • Valuta’s: Tegenvallende cijfers in de VS drukten vorige week de USD, hoewel het verlies minimaal bleef dankzij de steun die de dollar als veilige haven kreeg door de onzekerheid rondom Oekraïne en China. De hoger dan verwachte inflatie in de eurozone steunde de EUR/USD. Binnen het opkomend universum bepaalden binnenlandse factoren onveranderd het beeld en was de performance wisselend. De CNY gleed verder af; de markt hoopt dat het Nationale Volkscongres deze week meer duidelijkheid verschaft.