Weekly Valuta’s – Sentiment valuta’s opkomende markten blijft zwak, druk op EUR/USD neemt toe

door: Georgette Boele , Roy Teo

Sommige valuta’s van opkomende landen profiteerden van steunmaatregelen door centrale banken, andere bleven zwak. Als veilig beschouwde valuta’s, zoals de Japanse yen, de Zwitserse frank en, in mindere mate, de Amerikaanse dollar, deden het goed. De positieve uitgangssituatie betekent dat het besmettingsvaar relatief gering is. De EUR/USD kwam verder onder druk en dook onder 1,35. We verwachten euro verder verzwakt tegenover de dollar.

Sommige valuta’s van opkomende landen profiteerden van steunmaatregelen door centrale banken…

Het sentiment rond valuta’s van de opkomende markten bleef vorige week zwak. Op maandag deprecieerde de Turkse lira tot bijna 2,40 tegenover de Amerikaanse dollar (USD). Door speculatie over een mogelijke renteverhoging door de Turkse centrale bank (CBRT) met 225 bp herstelde de lira zich later. In een wanhoopsoffensief om de Turkse lira (TRY) te steunen en de kapitaaluitstroom te remmen, verhoogde de CBRT de beleidsrente op dinsdag met 425 bp van 7,75% naar 12,0%. De lira won hierna weer terrein en sloot de week uiteindelijk hoger. In Azië won de Indiase roepia terrein ten opzichte van de dollar dankzij een renteverhoging door de centrale bank (RBI). Het vertrouwen is duidelijk toegenomen sinds het aantreden van gouverneur Rajan vorig jaar.

 

140203-WeeklyNL-valutas1

…andere bleven zwak

Het sentiment voor de meeste andere valuta’s van opkomende markten verslechterde verder. De structurele situatie in Zuid-Afrika blijft zwak, het vertrouwen in de politiek is gering en de arbeidsonrust drukt onverminderd de stemming. De renteverhoging door de Zuid-Afrikaanse centrale bank met 50 bp naar 5,5% met als doel de rand te steunen, werd als onvoldoende beschouwd. Beleggers verhogen de druk op valuta’s die niet vrij zweven, zoals de Russische roebel. De Russische centrale bank heeft laten weten dat zij de munt ook buiten de ingestelde corridor zal verdedigen. Hiervoor beschikt zij over voldoende valutareserves. De markt gaat waarschijnlijk de proef op de som nemen. Beleggers verwachten steeds meer dat centrale banken in opkomende markten die de rente recent niet hebben verhoogd, zich genoodzaakt zullen zien om dit alsnog te doen om de waarde van de nationale munt te verdedigen. Hongarije is zo’n land. De Hongaarse centrale bank verlaagde op 21 januari de beleidsrente van 3,0% naar 2,85% (waarmee de totale verlaging sinds medio 2012 kwam op 415 bp) om de economische groei te steunen. Ook de lage inflatie speelde een rol. Inmiddels wordt verwacht dat het einde van de cyclus van verruiming in zicht komt en dat een periode van verkrapping in het verschiet ligt. In Polen heeft de hoger dan verwachte BBP-groei de speculatie gevoed dat ook hier de rente omhoog moet.

 

140203-WeeklyNL-valutas2

…maar besmettingsgevaar is relatief gering

De vrees voor besmetting haalt regelmatig de krantenkoppen. Onze risico-indicatoren wijzen echter niet in de richting van grote risicoaversie. Ten eerste is de eenmaands volatiliteit van de USD/JPY toegenomen maar ligt deze nog ver onder de piek in eerdere periodes van risicoaversie. Verder zijn de koersbewegingen van de belangrijkste valuta’s relatief beperkt gebleven. De yen is geapprecieerd tegenover de dollar, waarbij de intraday volatiliteit groot was maar de mutatie per saldo gering. Ten tweede zijn de spreads voor staatsobligaties van opkomende landen ten opzichte van Amerikaans staatspapier (afgezien van een paar uitzonderingen) en de liquiditeitsspreads op een laag niveau gebleven, waarschijnlijk door de betere structurele uitgangssituatie. Verder bleef de vraag naar goud en veilige staatsobligaties achter bij wat men zou mogen verwachten in een periode van grote risicoaversie.

EUR/USD onder druk

De dollar kende een sterke week en de euro verzwakte tegenover de Amerikaanse munt. De vraag naar de dollar tegenover valuta’s van opkomende markten bood steun aan het algehele sentiment ten gunste van deze munt. Verder straalt het feit dat de Fed doorgaat met de monetaire afbouw, vertrouwen uit in de toestand van de Amerikaanse economie en in de dollar. In de tussentijd heeft de euro aan terrein verloren door de lager dan verwachte inflatiecijfers en verwachtingen dat het monetaire beleid van de ECB verder verruimd gaat worden. De koers van de euro en opzichte van de dollar is negatief beïnvloed door de daling van het renteverschil tussen Duitsland en de VS in het tweejarig segment. Wij verwachten dat het sentiment gunstig blijft voor de dollar gegeven het feit dat de Amerikaanse economie een fase van sterke groei ingeslagen is en dat de Fed verder haar obligatie-aankopen gaat verminderen. Verder verwachten wij dat het tweejarige renteverschil Duitsland / VS verder krimpt en de euro verzwakt ten opzichte van de dollar.

 

140203-WeeklyNL-valutas3